Koszmó kezelése házilag

A koszmó sárgás-barnás színű lerakódás a kisbabák fejbőrén, megjelenhet foltokban vagy egyszerre nagyobb felületeken is. Gyakori jelenség a három hónapos vagy annál idősebb babáknál, a faggyúmirigyek túlműködése idézi elő.

A nevével ellentétben a koszmónak semmi köze nincsen a koszhoz, alapvetően ártalmatlan, otthon is jól kezelhető állapotról beszélünk. Viszont ha még hónapokig tartó otthoni kezelés hatására sem múlik, forduljunk orvoshoz.

Olajos pakolás

A koszmó ellen folytatott harcot érdemes valamilyen olajos pakolással kezdenünk. Többféle olajat is használhatunk: a célnak megfelel az olívaolaj, a napraforgóolaj, a körömvirágolaj, illetve gyógyszertárakban kapható direkt erre a célra gyártott koszmó elleni olaj is. A kisbaba hajának bekenése után kössük be a fejét textilpelenkával, tegyünk rá sapkát, és hagyjuk hatni a pakolást minimum fél óráig. Az olajos fejbőrről a koszmó már gyengéd dörzsölésre is eltávolítható; semmiképpen ne legyünk durvák, mert felsérthetjük a bőrt.

Hajmosás koszmóval

Az olajos pakolás után természetesen le kell mosnunk a hajat, kapható kifejezetten koszmó elleni sampon, de az egyszerű babasampon is megteszi. Koszmó esetén a gyakori hajmosás kifejezetten ellenjavallt, hiszen ez növelheti a haj faggyútermelését.

Táplálkozás és a koszmó

Egyes vélemények szerint a koszmó gyakrabban jelentkezik tápszeres babáknál, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyből változtatni kell a kicsi táplálkozásán. (Csak különlegesen súlyos esetekben írhat elő az orvos pár hetes zsírszegény étrendet.) A koszmó kialakulásának megelőzésében sokat segíthet, ha a baba haját a puha sörtéjű babáknak gyártott hajkefe helyett erősebb sörtéjű kefével (például fogkefével) fésüljük.


close