Csecsemő fürdetési tudnivalók

Az újszülöttek bőre még nem fejlesztette ki természetes védekező funkcióját, így a csecsemők fürdetése és bőrápolása nagyobb odafigyelést igényel.

A csecsemők bőre nagyban különbözik a felnőttekétől, ugyanis a normál baktériumflóra csak fokozatosan alakul ki a születést követően, így a babák bőre kezdetben rendkívül védtelen a külső támadásokkal szemben és nagyon érzékeny, ezért alapos gondoskodást igényel.

Ennek egyik meghatározó eleme a fürdetés, melynek gyakoriságára nincs egységesen elfogadott álláspont, miután figyelembe kell venni hozzá a bababőr éretlenségét, sérülékenységét, ami egyénenként még inkább eltérő lehet.

Csecsemő helyes fürdetése

A szivaccsal, fürdetőkesztyűvel végzett áttörlés nem csak hőveszteséget okoz az újszülöttnél, hanem a bőrt is dörzsöli, ami az érzékeny felület sérülését és kiszáradását okozhatja. A megfelelő hőmérséklet 34-37,5 °C között mozog. A fürdést követően alaposan és gyorsan kell megszárítani az újszülöttet, majd ezt követően meleg, száraz törölközőbe csavarni.

Az első négy hétben érdemes az újszülötteket mindössze heti 1-2 alkalommal, az első hónapot követően pedig mindössze kétnaponta fürdetni. Ez rövid mosakodást jelent, ha sokáig ázik a vékony szarurétegű bőr a vízben, az kiszáradáshoz és egyéb bőrproblémákhoz vezethet.

Száraz bőr esetén

Ha azt tapasztaljuk, hogy a csecsemő bőre szárazabbá vált, érdemes emolliens összetevőjű termékeket használni – ezek az anyagok puhítják és nyugtatják a bőrt, pótolják annak lipidtartalmát, csökkentve ezáltal a tüneteket, illetve a sérülékenységet.

Ha a bőrszárazság krónikussá válik és begyullad, valamint intenzív viszketés kíséri, a csecsemő- és gyermekkori ekcémával, az atópiás dermatitisszel van dolgunk. Az újszülöttek esetében érdemes kerülni a fürdetők használatát, amennyiben azok rontják a bőr pH-értékét és leoldják természetes lipidrétegét. Olyan mosakodó szereket alkalmazzunk, amelyek nem irritálják a bőrt, a nyálkahártyát és nem allergizálnak.

Hajmosás és koszmó

A hajas fejbőrön gyakran jelenik meg zsíros, sárgás-barnás lerakódás – koszmó, ami elhalt hámsejtekből és faggyúból áll. A csecsemők egy részénél gyorsan kialakul, leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén. Nem szabad kaparni, mert könnyen elfertőződhet, helyette itassuk át tiszta olajjal, és ha felázott, fésüljük át a hajat. A csecsemő haját normál esetben elég hetente egyszer megmosni, nagy melegben lehet gyakrabban is. A fül tisztításánál csak a fülkagyló, és a hallójárat bemenetét szabad tisztítani, beljebb nem.

Köldökcsonk ápolása

A köldökcsonk ápolásakor rendkívül ügyelni kell a megfelelő higiéniára, fontos, hogy a csonk ne érintkezzen a pelenkával és ne szennyeződjön. A köldökseb körül tiszta vízbe mártott fültisztítóval távolítsuk el a lerakódásokat. Az erős bőrpír, bőrgyulladás, bűzös váladék vagy genny fertőzésre utalhat.

Első fürdetés

Érdemes megemlíteni, hogy a magzatmáz lipideket, koleszterint, viaszokat és fehérjéket is tartalmaz, nemcsak a magzatok bőrét védi a „felázásától”, hanem a megszületést követően szerepe van a bőrt védő „savas köpeny” kialakulásában, ezért a világrajövetel után érdemes csak a fej, az arc és a nyak területéről (valamint onnan, ahol a magzat véres vagy mekóniumos) egyszerű áttörléssel eltávolítani. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a születést követően érdemes legalább hat órát várni az első fürdetéssel, amely megakadályozza az esetleges hipotermiát (fürdés alatti vagy azt követő kihűlés) is.

Nemi szervek helyes ápolása

A csecsemők nemi szervének helyes és rendszeres tisztán tartása az egyik legfontosabb dolog a babaápolás témakörében. A fiú babák nemi szervén a fityma általában le van tapadva, ezért a szülést követően nem érdemes piszkálni. A makkról történő leválása lassú, de folyamatos, ez idő alatt teljesen öntisztuló. A kétéves kort követően azonban már hátra kell húzni, és napi szinten tisztán tartani.

A lány csecsemők esetében fontos, hogy a hüvely környéke ne szennyeződjön, a nemi szervek tisztán tartásakor csak a külső nemi szervek környékét szabad lemosni, a hüvelynyílásba nem szabad belenyúlni.

További, ajánlott tartalom: Így fürdessünk csecsemőt


close