Csecsemő hasmenés

A csecsemő hasmenése mögött sokféle ok állhat. Minden esetben diétára van szükség, az anyatejet azonban nem lehet nélkülözni.

Gyakran előforduló tünet a hascsikarás, vagy a görcsös hasi fájdalom, amely rövid időre, egy-egy székletürítést követően megszűnhet, de a későbbiekben újra jelentkezhet fájdalom.

A panaszokat hányinger, émelygés, hányás, bűzös szelek távozása, levert állapot, bágyadtság, esetleg hőemelkedés és láz kísérheti. Kisbabáknál a felsorolt tünetek mellett előfordulhat étvágytalanság, sírás. A két láb felhúzogatása utalhat a betegségre.

Hasmenés esetén a gyermeknek diétára van szükségük. 4-5 napig nem szabad a betegnek tejet adni, kerüljük a tejtermékeket, a rostos, szénsavas üdítőket. A sült, fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztása sem ajánlott.

Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a kisgyermek eleget egyen, mert egyébként legyengülhet a szervezete. Ilyenkor főtt vagy párolt, könnyen emészthető ételeket készítsünk. Hatékony lehet a főtt vagy párolt hús, a főtt rizs és a főtt krumpli. A gyenge húsleves is sokat segíthet.

A hasmenés idején is szüksége van a babának anyatejes táplálásra.


close