Csecsemőkori orrdugulás

A csecsemőkori orrdugulás kezelése rendkívül fontos, hiszen a baba csak az orrán keresztül tud lélegezni. Emellett az eldugult orrjáratok nehezítik a táplálkozást és az alvást is.

A csecsemők esetében azért nagyon fontosak a tiszta légutak, mert csak orron keresztül tudnak lélegezni. A csecsemőkor ezen szakaszában a lágy szájpad alacsonyan, a gégefedő pedig magasan, egymáshoz közel helyezkedik el, így akadályozza a szájon keresztül történő lélegzést.

Megfázásos betegségek esetén azonban a kicsi nem tud orron keresztül sem lélegezni, ami nehezíti a táplálkozást, és rossz hatással van az alvásra is.

Hogyan tisztítsuk ki a baba orrát?

Az orr tisztítására több módszer is van. Újszülöttek esetében általában ballonos orrszívót használunk. Mivel az eszköz nem bocsát ki hangot, nem ijeszti meg a babát, azonban nem elég hatékony megoldás. Ezen segíthet az orrcsepp használata, azonban 3 hónapos kor előtt ezeket a cseppeket nem szabad alkalmazni, csak ha a tengervizes változatról van szó.

A porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó eszköz meglehetősen hangos, de hatékony. Ennek van egy kézi, magunkkal vihető változata is, mely lényegesen kisebb, és egyszerűbb használatot biztosít.
A váladékot naponta többször távolítsuk el, a szívás ereje ne haladja meg az 1000 wattot. Legjobb, ha a gyermeket ölbe vesszük, és szívás közben befogjuk az egyik orrlyukat.

A házi praktikákat inkább hanyagoljuk, hiszen a gőzölés égési sérüléseket okozhat, a fültisztító pálcák pedig felsérthetik a bőrt.

Miért fontos kitisztítani az orrjáratokat?

A legtöbb csecsemőt megrémít az orrszívó hangja, sőt kifejezetten ódzkodik tőle. Azonban ilyen esetben is fontos, hogy kitisztítsuk az orrjáratokat, ugyanis az elhúzódó nátha szövődménye lehet az arcüreg- és a középfülgyulladás is.

Hogyan előzzük meg az orrdugulást?

Fűtési szezonban szárazabb a lakás levegője, ilyenkor érdemes párásítani, hogy elkerüljük a megfázást. Az anyatejes táplálás is nagyon fontos, hiszen az megerősíti, ellenállóbbá teszi a baba szervezetét.

Ajánlott cikkünk e téma kapcsán: légúti megbetegedések kezelése gyerekeknél


close