Kiszáradás csecsemőknél

Az újszülöttek szervezetének 80 százaléka víz, a csecsemők esetén ez 75 százalék. Gyakori, kis mennyiségű folyadékpótlásra van szükségük ahhoz, hogy a vízháztartásuk egyensúlyi állapota ne boruljon fel.

Az alábbiakban részletesen olvashat a csecsemők kiszáradásának okairól, tüneteiről, illetve az ilyenkor szükséges teendőkről.

Ebben a korban a hidratáltság kismértékű csökkenése is rövid időn belül komoly problémákat okoz, mivel a gyerekek anyagcseréje gyorsabb. A szervezetük testsúlyhoz viszonyított folyadékigénye lényegesen nagyobb, mint az idősebb korosztályé.

A kiszáradás tünetei csecsemőkorban

Ha a folyadékvesztés mennyisége nagyobb, mint a folyadékpótlás mértéke, annak kiszáradás a következménye. Csecsemőknél a kiszáradás leglátványosabb jele, hogy a kutacs behorpad, a szemgolyók beesnek, illetve görcsroham tapasztalható. Előfordulhat látászavar vagy eszméletvesztés is. Vesekárosodás léphet fel, sokkot kaphatnak, és ha nem érkezik időben a segítség, meghalhatnak.

A csecsemőkori kiszáradás okai

A gyerekeknél leggyakrabban valamilyen krónikus hasmenéssel vagy hányással együtt járó betegség okozza a kiszáradást. A statisztikák szerint ezek a bakteriális vagy vírusos fertőzések többségében a nyári hónapokban okoznak panaszokat. Akut hasmenést a Rota- és az Adenovírusok is kiválthatnak. A betegség lefolyásáig a gyereket nem szabad közösségbe vinni.

A kiszáradás megelőzése érdekében apró kortyokban mindenképp meg kell próbálni folyadékot itatni a gyerekkel, mert ilyenkor a napi folyadékszükséglet akár 20 százalékkal is megemelkedhet. Ha az itatás kivitelezhetetlen, a gyermek légzése mély és szapora, a nyálkahártyája nagyon száraz, vizelete pedig alig van, vagy egyáltalán nincs, orvoshoz kell fordulni, aki infúzión keresztül teszi lehetővé a folyadékpótlást.

Csecsemő táplálása kiszáradás esetén

A gyermeket a folyadékpótlás alatt is a szokott ritmusban kell szoptatni, illetve tápszerhez juttatni. Ez utóbbi esetében 1 adag tápszert 2 adag vízzel kell hígítani, majd néhány nap alatt, fokozatosan vissza lehet térni a megszokott arányokhoz.


close