Csecsemőrázás veszélyei

Rendkívül súlyos következményei lehetnek, ha egy felelőtlen szülő, gondozó megráz egy kisbabát: a megrázott csecsemő szindróma akár súlyos agykárosodást is okozhat, mert frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyerekre, ha valaki megrázza.

A három éven aluli kisgyermekek esetében a leggyakoribb bántalmazási mód, hogy alaposan megrázzák őket. Ez azonban nagyon súlyos szövődményekkel járhat együtt, mert a megrázott csecsemő, kisgyerek feje erős gyorsulásokkal és lassulásokkal ide-oda billeg, miközben az agy csúszkál a koponyán belül.

Ez nagyjából olyan hatást gyakorol az agyra, mintha egy autóbalesetet élne át a kicsi. Néhány másodperc is elég ahhoz, hogy a kemény agyhártya alatt elszakadjanak az erek, vérömlenyek keletkezzenek, és súlyosan károsodjon a baba agya.

Vérömleny veszélye

A vérömleny nem feltétlenül okoz azonnal tüneteket, a felnőttek gyakran nem is sejtik, milyen súlyos sérülést okoztak a babának. Azonban aki egyszer megrázza a babát, valószínűleg többször is megismétli, és később, képalkotó vizsgálatok során kiderülhet, hogy különböző rétegekben, különböző időben keletkezett vérzések lehetnek.

Ezek pedig komoly károsodásokat okozhatnak az agyi állományban. Egy idő után a szülő, gondozó számára is nyilvánvalóvá válhat, hogy nincs minden rendben a kicsivel: a rázás következményeként kialakuló károsodás tünete lehet például a nyugtalanság, a letargia, a hányás, illetve a kitüremkedő, feszülő kutacs.

A játék is veszélyes!

Nemcsak az idegesség, tehetetlenség vagy harag miatt alakulhat ki a megrázott csecsemő szindróma, a túl durva játék, a levegőbe dobálás is agykárosodással járhat együtt. Bár a rázás maga gyakran csak néhány másodpercig tart, időnként (az esetek nagyjából húsz százalékában) ez halálos következményekkel jár, és a kisgyermekek felénél idegrendszeri károsodás alakul ki.


close