Fogzás

A fogzás hosszan elnyúló folyamat lehet a baba és az anya számára is. Tény, hogy az első csillogó fogacska megjelenésétől a teljes babafogsor megjelenéséig akár három év is eltelhet.

A következőkben a csecsemőkori fogzás folyamatáról és a csecsemő fogának ápolásáról olvashat.

A legtöbb csecsemőnél az első fogak hat hónapos kor körül jelennek meg. De az első kis fogcsúcs, általában az alul középen, bármikor megjelenhet a 3. és a 12. hónap között. Az utolsónak megjelenő fogak az őrlőfogak, amelyek rendszerint a második életévben bújnak ki. Így a csecsemők fogzása, és az összes húsz fog kibújása általában lezajlik a baba második születésnapjáig.

Érzékeny íny

Az első fogak érkezése előtt egy-két hónappal már érzékeny lehet a baba ínye, és nyáladzás is előfordulhat. A fájdalom enyhítése végett a baba erősebben is összeszoríthatja az ínyét, amely harapásnak érezhető. Adjunk neki valamit, amit rágcsálhat, és dörzsölheti az ínyét, de tiszta ujjunkkal is dörzsölhetjük az ínyét, hogy csökkentsük a fájdalmát.

A baba ínye be is gyulladhat, amitől az arca vörössé és duzzadttá válhat. Előfordulhat láz és hasmenés is a fogzás kísérőjeként, de a fogzás nem okoz betegséget. Egyes csecsemőknél előfordul, hogy a fogzás könnyen lezajlik, viszonylag fájdalommentesen.

Ajánlott cikkünk e téma kapcsán: fogzás és az ínygyulladás

A fogak előbújási sorrendje

A fogzás során először általában az alsó két metszőfog bújik ki, ezt követik a felső metszőfogak, majd megint alul következnek a fogak és így tovább. A fogzási szokások, tulajdonságok öröklődnek, így ha a szülőnek korán bújtak ki a fogai, akkor nagy valószínűséggel a babának is korán nőnek ki az első fogai.

Miután a fogak megjelennek, gondot kell fordítani az ápolásukra is. A legjobb az, ha már az első fog áttörése után elkezdjük a fogacskák tisztítását puha sörtéjű fogkefével.

Ha a fogak megjelenése után a baba hosszú percekig iszik a cumisüvegből, akkor a fogak folyamatosan a cumisüveg tartalmával (például különböző cukros italok) érintkezik, amely így fogszuvasodáshoz vezethet. A fogmosás legyen a baba számára szórakozás, és a lefekvési rutin része. Mutassuk meg neki, hogy kell mozgatni a fogkefét fogmosás közben. Nem kell a tökéletes fogmosásra törekedni, csak kerüljenek ki az ételmaradékok, legyenek tiszták a fogak és az ínyszél.


close