Fogzás: a leggyakoribb problémák

A fogzás során jelentkező problémák a legtöbbször arra a kellemetlen érzésre, fájdalomra vezethetőek vissza, ahogy az állkapocsban elhelyezkedő tejfog áttöri az ínyt. Ez a legtöbb kisbabánál nyűgösséggel, alvászavarokkal, étvágytalansággal jár együtt.

A fogzás tulajdonképpen az a jelenség, melynek során a csecsemőnél az állkapocsban elhelyezkedő tejfogak áttörik az ínyt és felszínre kerülnek. Ez, mivel jelentősen irritálhatja az ínyt és az állkapocsban is fájdalmat okozhat, igen kellemetlen, és a legtöbb kisbaba meglehetősen nehezen viseli ezt az időszakot.

Az, hogy mennyire érzékenyen reagál egy-egy csecsemő a fogzásra, nagyon eltérő lehet, van, akinél szinte semmilyen fájdalommal nem jár ez, mások viszont napokig sírósabbak, nyűgösebbek. A legtöbb kellemetlenséggel általában a rágófogak áttörése jár, mert ezeknek a legnagyobb a felülete.

Fogzás okozta problémák

A fogzás során megjelenő leggyakoribb problémák közé tartozik az íny viszketése, fájdalma, irritációja, megduzzadása és kipirosodása. Ez ellen a csecsemők rágcsálással, az íny piszkálásával próbálnak tenni, ezért mindent a szájukba tömnek (a legtöbbször a saját öklüket vagy az ujjaikat).

A kellemetlenségek miatt sok kisbaba az étel, az anyamell vagy a cumisüveg visszautasításával, étvágytalansággal reagál, és szintén gyakori lehet az alvási ritmus megváltozása, az álmatlanság is, vagy éppen az, hogy a kicsi sokkal többször riad fel éjjel. A fogzás egyik legjellegzetesebb tünete a nyűgösség, sírósság, a baba hangulatának ingadozása. Ilyenkor a babát ráadásul nehezebb is megnyugtatni. Az íny irritációja és a fogak áttörése fokozott nyáltermelődéssel és nyáladzással járhat együtt. Ennek következményeként a száj körüli terület kipállhat, kipirosodhat, kiütések jelenhetnek meg rajta.

Fogzás tüneteinek enyhítése

A fogzás tüneteinek enyhítésére számos, az ínyt zsibbasztó, fájdalomcsillapító készítmény kapható. Ezekkel az ínyt kell bedörzsölni. A legtöbb kisbabának az is jól esik, ha valamilyen hideg tárgyat rágcsálhat, érdemes tehát beszerezni egy hűthető és fertőtleníthető rágókát is.


close