Fogzással járó fájdalom csillapítása

A fogzás az a folyamat, melynek során a fog áttöri az ínyt. A fogzás általában 6-24 hónapos kor között lezajlik, melynek végére húsz tejfog bújik ki. A fogzás folyamata sokszor fájdalmas, és nehezen elviselhető a csecsemő számára, különösen az éjszakai órákban.

A következőkben a csecsemőkori fogzás fájdalmának enyhítéséről olvashat.

A fogzás már előbb elkezdődik, mint ahogy megjelenik az első kis fogcsúcs. Gyakori, hogy a csecsemő a szájába nyúlkál, esetenként elutasítja az ételt az íny fájdalma miatt. Előfordulhatnak enyhe kiütések is a száj körül a fokozott nyáladzás miatt.

Mit tehetünk a fogzás megkönnyítése érdekében?

Azt nem tudjuk elősegíteni, hogy a csecsemő fogzása gyorsabban következzen be, de elviselhetőbbé tehetjük a fogzás okozta fájdalmat a baba számára.

Adjunk a babának valamit, amit rághat: ez lehet hűtőben lehűtött babarágóka, kenyér héja, vagy hámozott sárgarépa. Amíg eszik, maradjunk a közelében, az esetleges fulladásveszély miatt.

A hideg élelmiszerek, például alma, joghurt stb. is némi enyhülést nyújthatnak a baba számára. Ha hideg tárggyal, lehűtött ruhadarabbal enyhítjük a fogzási fájdalmat, ügyeljünk rá, hogy ne érintkezzen túl sokáig a hideg tárgy a baba ínyével. Arra is figyeljünk, hogy ne kerüljön a gyerek szájába olyan tárgy, amit lenyelhet.

Fájdalomcsillapító készítmények

Ha a baba idősebb négy hónaposnál, akkor dörzsöljük be az ínyét cukormentes fogzást elősegítő géllel, amelyet vény nélkül kaphatunk a gyógyszertárban.

Ha nagyobb fájdalmai vannak a babának, a hűtés és a rágás sem segíti, akkor adhatunk neki fájdalomcsillapítót, ha elmúlt már három hónapos. A gyógyszer adagolását tartsuk be, kövessük az adagolási útmutatót.

Néhány szülő homeopátiás fogzáskönnyítőt alkalmaz a baba fájdalmának enyhítésére, azonban orvosilag nem bizonyított, hogy ezek a készítmények valóban hatékonyan segítik a fogzást.

Ha a babának láza van, vagy vigasztalhatatlannak tűnik, akkor keressük fel az orvost. Előfordulhat, hogy fülgyulladása vagy egyéb betegsége van.


close