Csecsemőkori túlsúly

A csecsemőkorban a túlsúly oka lehet étrendi, illetve egyes szindrómákhoz is társulhat a túlsúly. A csecsemők súlygyarapodása igen eltérő lehet, ezért mindig szakember véleményét kérje ki a gyermek testsúlyával kapcsolatban.

Az alábbiakban a csecsemőkori súlygyarapodás helyes üteméről, a túlsúly megállapításáról, és a túlsúly kialakulásának megelőzéséről olvashat.

A szakember véleménye döntő

Sajnos sok kisgyermekes anyuka esik abba a hibába, hogy a gyermek fejlődését mások gyermekének fejlődéséhez hasonlítja, és a problémás esetekben nem szakembertől kér tanácsot, hanem laikusok véleményére hallgat. Ez igen gyakran előfordul a csecsemőtáplálással, a csecsemő súlygyarapodásával, mozgásfejlődésével kapcsolatban.

Amennyiben úgy gondolja, hogy gyermeke súlya nem a megfelelő ütemben, hanem túl gyorsan vagy lassan gyarapszik, mindig kérje ki a gyermekorvos véleményét. A gyermeket rendszeres időközönként látogatja a védőnő és ellenőrzi a háziorvos is, ezek ideális alkalmak ahhoz, hogy feltegye kérdéseit a gyermeke fejlődésével kapcsolatosan.

Nem csak a súly számít

A csecsemők fejlődését nemcsak a súly határozza meg, hanem a hosszt, a fejkörfogatot, a mellkas-körfogatot is, illetve ezen paraméterek egymáshoz viszonyított arányát is figyelembe veszik. Nagy esetszámok alapján táblázatokat és görbéket hoztak létre, hogy a csecsemő testének paramétereit viszonyítani lehessen az átlaghoz, erre alkalmasak a súly és hossz percentil görbék és táblázatok.

Az átlag érték az 50-es percentil, ha ettől nagyobb percentil érték adódik, az az átlagoz viszonyított nagyobb hosszt, súlyt, fejkörfogatot, stb. jelent; ennek megfelelően az alacsonyabb percentilek az átlaghoz viszonyított kisebb értéket jelentik. A 97-esnél nagyobb percentilis utal a kóros elhízásra míg, a 3-asnál kisebb percentil utal a jelentős súlyhiányra.

A csecsemők étrendje a felnőttekéhez képest sokkal magasabb arányban tartalmaz zsírokat, ez segíti az idegsejtek myelinhüvelyének felépülését, az idegrendszer normális működését. A túl nagy súlyfelesleg gátolja a csecsemőt a mozgásban, és ezáltal a világ felfedezésében, a mentális fejlődésben is.

Tanácsok a csecsemő ideális súlyának megőrzésére

A terhesség során figyeljen oda saját mértékletes súlygyarapodására a terhes kismama. Az anya jelentős súlygyarapodása összefügg a baba születési súlyával is. Minél tovább tartson az anyatejes táplálás. Ne étellel vigasztalja a csecsemőt, ne cukrozza a gyermeknek készített ételeket, ne is vásároljon cukortartalmú ételeket, nassolnivalókra ne szokassa gyermekét!


close