Szájpenész kezelése

A szájpenész különösen csecsemőknél gyakori, hiszen okozója, a Candida Albicans gomba a legyengült vagy még fejletlen immunrendszerű szervezetekben szaporodik el túlzottan.

A Candida Albicans gomba az egészséges emberekben is jelen van a szájüregben, problémákat csak a túlzott elszaporodása okoz.

A szájpenész fő tünete a csecsemő szájában megtalálható, nehezen eltávolítható fehér, esetenként szürkés, sárgás foltok vagy összefüggő lepedékréteg. A baba emiatt nyűgösebbé, étvágytalanná válhat, illetve kevesebbet ehet, viszont fájdalom nem jelentkezik. Ha nem kezeljük idejében, a betegség átterjedhet az emésztőrendszeren keresztül a baba popsijára és nemi szervére is.

A szájpenész otthon is kezelhető

A szájpenész kezelését otthon bóraxos-glicerines oldattal végezhetjük, a szer vény nélkül beszerezhető a gyógyszertárakban. Szintén itt juthatunk hozzá a steril gézpapokhoz, amely segítségével letörölhetjük a foltokat a baba szájából. Erősen dörzsöljük be a szert a nyelvbe, illetve a szájüregbe, hiszen a gyenge kenegetés ez esetben nem használ. Előfordulhat, hogy a kezelés hatására a baba szájüregében vérzés keletkezik, ettől nem kell megijedni, csak az érzékeny nyálkahártya okozza.

Fontos, hogy mindent, ami a baba szájába kerülhet, törölgessünk le az oldattal, a cumikon, játékokon kívül magát a mellet is – így megakadályozhatjuk, hogy a fertőződés újra megjelenjen. Ha a tünetek megjelennek a baba popsiján és nemi szervén is, bóraxos krémmel kell kenegetni a felületet.

Ám van egy pont, amikor már érdemes orvoshoz fordulni. Amennyiben többheti kezelés sem hozott eredményt, akkor menjünk el orvoshoz, aki különböző gombaölő szereket, kúpokat ajánlhat, illetve további vizsgálatokra küldhet.


close