Vitaminpótlás anyatejes csecsemőnek

A legtöbb anyatejjel táplált csecsemő számára az élet első 4-6 hónapjában az anyatej minden igényt kielégít. A kivétel a D-vitamin, amelynek kiegészítése javasolt a szoptatott csecsemőknek és azoknak, akik nem fogyasztanak el annyi tápszert, mely fedezi a D-vitamin szükségletet.

A következőkből megtudhatja, milyen vitaminokkal és ásványi anyagokkal javasolt kiegészíteni a szoptatással táplált baba étrendjét.

A baba 4-6 hónapos korától kezdve fokozatosan megváltozik az étrendje, mivel kezd megismerkedni a szilárd ételekkel. Emiatt előfordulhat, hogy bizonyos vitaminok pótlására szükség lehet.

Azoknak a babáknak, akik sokféle élelmiszert fogyasztanak, nincs szükségük vitaminpótlásra, de vannak kivételek. Például kiegészítésre lehet szükség, ha a baba koraszülött, alacsony születési súlyú volt, korához képest alacsony súlyú, illetve, ha rendszerint kevesebb anyatejet eszik, mint kortársai. Előfordulhat, hogy krónikus egészségügyi probléma hat a baba evésére.

Az anya egészségi állapota

Az anya egészségi állapota is hatással lehet az anyatej tápanyagtartalmára. Bizonyos gyógyszerek például csökkentik a tápanyagok felszívódását, így azokból az anyatejbe is kevesebb jut.

Ha az anya étrendje nem tökéletes, attól még az anyatej tartalmazhatja a baba számára szükséges tápanyagokat. Viszont így az anya tápanyagraktárai kiürülhetnek, ezért érdemes fontolóra venni valamilyen multivitamin szedését szoptatás idején.

Az anyatej csak kevés D-vitamint tartalmaz, ezért azt mindenképpen pótolni kell. A napi ajánlott D-vitamin mennyisége 400 NE, amelyet az étrenddel nem, csak étrendkiegészítő formájában kaphat a baba.

Az anyatej nem tartalmaz K-vitamint, és a csecsemő bélrendszerének baktériumai sem képesek még a K-vitamin előállítására, ezért az élet első hónapjaiban K-vitamin adása is szükséges a szoptatott csecsemőknek. Ha a tápszeres hozzátáplálás meghaladja az anyatej mennyiségét, a K-vitamin adását fel kell függeszteni, csak szoptatott csecsemőnek 6 hónapos korig javasolt a K-vitamin pótlása hetente egyszer.


close