Csecsemőtáplálás-HA tápszer

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Gyermekem 9 hónapos. Az elmúlt években megváltozott gluténadási szokásokat követve napi fél háztartási kekszet kap 5,5 hónapos kora óta. 6 hónapos koráig ezen kívül kizárólag anyatejet kapott, mostanra HA tápszer vagy HA tejpép kiegészítést is kap. Mivel a családban sok az allergiás, ezért HA tápszert javasoltak.
Mostani étrendje: reggel szopizik; de. gyümölcsöt eszik; délben főzelék hússal,olívaolajjal; du. gyümölcsöt eszik és szopizik;este tejpép HA+ szopizás. Kérdéseim a következők:
Mikor kaphat nagyobb mennyiségű glutént (kenyér, kifli, durum vagy tojásos tészta)?
Egy éves koráig ne találkozzon tehéntejjel allergiamegelőzés céljából? Ez vonatkozik a savanyított tejtermékekre is?
A tojás adásának mik a szabályai?

Eddig lassú, kíméletes elválasztás zajlott, de sajnos 1 éves korában vissza kell mennem dolgozni és szeretném okosan felkészíteni őt arra, hogy a bölcsődében zökkenőmentes legyen az étkezése.

2011. 08. 16. | 11:29

Kedves Kérdező!
Az általánosan elfogadott alapelvek a következőek:
– a csecsemők táplálásánál a gabonaféléket hat hónapos kor alatt kerüljük, ezt követően szintén a fokozatosság szem előtt tartásával kínálhatjuk.
– a tojás adása a következőképpen történjen: az allergia lehetősége miatt a fehérjét ne adjuk 1 évesnél fiatalabb gyermeknek! A sárgáját kb. 8-10 hónapos kortól kínálhatjuk.
– a szín tehéntejet összetétele és ugyancsak az allergia veszélye miatt 1 éves korig ne adjuk! A savanyított tejtermékeket (túró, sajt, joghurt), ha a családban nincs tehéntej-fehérje allergiás, 8-9 hónapos kortól fokozatosan bevezethetjük. Ha családi terheltséggel találkozunk egy éves korig ezeket a táplálékokat is kerüljük!

Orvosszakértő 2011. 08. 24. | 11:34
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close