Csecsemőkori hasfájás

Ha a baba vigasztalhatatlanul sír, nyűgös, és közben a hasához kapkodja a lábát, lehetséges, hogy hasfájás kínozza.

Az alábbiakban olvashat a csecsemőkori hasfájás okairól, illetve kezeléséről.

Ha emésztőrendszeri fejletlenség áll a hasfájás hátterében

A hasfájást okozhatja a csecsemő emésztőrendszerének fejletlensége. Az újszülöttek bélcsatornája a szülés pillanatában steril, de az emésztőrendszeri fejlődés során számos baktérium telepszik meg benne. A bélcsatorna immunfolyamatainak fejlődésére jótékony hatást gyakorló baktériumtörzsek összefoglaló elnevezése a probiotikus baktérium. Ezek – például a bifidobaktériumok, tejsavbaktériumok – segítik a bélfalban található immunsejtek aktivitását, és megakadályozzák az allergiás reakciók kialakulását. Az első hónapokban a jelenlétüket teljes mértékben biztosítja az anyatejes táplálás, ha ez nem lehetséges, probiotikus baktériumokat tartalmazó, szigorúan ellenőrzött tápszerrel orvosolható a hiányuk. A probiotikumos tápszer étrendi beiktatása akkor is indokolt, ha a baba gyakran beteg, esetleg antibiotikumos kezelés alatt áll.

Az anyatejjel táplált baba is lehet hasfájós

A spontán módon, komplikációmentesen született, anyatejjel táplált babák bélcsatornájában a szervezet számára elengedhetetlen, hasznos baktériumok szaporodnak el, míg a császármetszéssel világra segített, illetve tápszerrel etetett csecsemők esetén nagyobb a kockázata annak, hogy a bélrendszerükbe betegséget okozó mikrobák is bekerülhetnek.

Ha anyatejjel táplált csecsemő esetén merül fel a hasfájás gyanúja, a problémát az anya étrendje is okozhatja. Ilyenkor célszerű egyenként elhagyni az összetevőket, hogy kiderüljön, pontosan melyik alapanyag váltja ki a panaszokat. Általában valamilyen puffasztó zöldség vagy gyümölcs áll a háttérben.

A csecsemőkori hasfájás kezelése

A gyógyszertárakban számos készítmény közül lehet válogatni, amelyet hasfájós babáknak fejlesztettek ki. A torna, a masszázs, illetve a meleg fürdő elősegítheti a baba megnyugtatását. A hasfájás tünete az esetek többségében magától elmúlik a gyermek három hónapos kora körül.


close