Védőoltások két éves korig

Az oltási rend vagy oltási naptár tulajdonképpen azt a sorrendet jelenti, mely alapján a gyermekeket be kell (vagy be javasolt) oltani. Az oltási rend országonként eltérő lehet, szerepelnek benne a javasolt és kötelező oltások, valamint a dózisok is.

Az oltási napló születéstől egészen kamaszkorig tartalmazza az adott ország kötelező és javasolt, szabadon választható védőoltásait, de előfordulhat az is, hogy külön oltási rend vonatkozik a felnőttekre is – ezt például akkor veszik figyelembe, ha külföldre utazik valaki, ahol sok a fertőző betegség.

A védőoltásokban lévő ellenanyagok vagy legyengített kórokozók pontos mennyisége, vagyis a védőoltások dózisa is az oltási rendben meghatározott.

A kisbabák, kisgyermekek kétéves korukig elsősorban úgynevezett ismétlő vagy emlékeztető oltásokat kapnak, vagyis olyan oltóanyagokat, melyek már bekerültek egy korábbi oltással a szervezetükbe. Ezek az ismétlő oltások megerősítik az immunizációt, vagyis a szervezetük még hatékonyabban tud majd ellenállni a betegségeknek.

Védőoltások 15 hónapos korig

Egyéves korban kapják meg a babák a pneumococcus elleni emlékeztető oltást, ez elsősorban a tüdőgyulladás ellen véd. 15 hónapos korban kapják az MMR oltást, mely a kanyarót, a mumpszot és a rubeolát (rózsahimlőt) okozó mikrobák ellen alakít ki védelmet. Ezek a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek közé tartoznak, és esetenként nagyon súlyos következményekkel járhatnak. Az ehhez kapcsolódó emlékeztető oltást majd csak iskolás korban kapják meg a gyermekek.

Oltás 18 hónapos korban

18 hónapos, vagyis másfél éves korban újabb emlékeztető oltás következik, diftéria (torokgyík) – tetanusz és pertussis (szamárköhögés) elleni kombinált oltóanyaggal, de a poliomyelitis (gyermekbénulás) és az influenza egy altípusa ellen is emlékeztető oltást kapnak a kisgyermekek.

A választható, vagyis nem kötelezően beadandó védőoltások közé tartozik ebben az időszakban a meningococcus és a varicella elleni oltás, és a 12 éven felüli gyermekeknél már az influenza, a hepatitis A, illetve a kullancs-encephalitis elleni védőoltások beadatására is lehetőség van. Ezeknél az önkéntes oltásoknál a vényköteles oltóanyagot patikában kell megvásárolni, és azt a gyermekorvos adja be.

A kullancs-encephalitis elleni oltás azoknak javasolt, akik sokat járnak kirándulni, vagy olyan helyen élnek, amely kullanccsal fertőzött. A Hepatitis A vakcina a déli vagy egzotikus országokba utazóknál javasolt, itthon egyébként alacsony a fertőzések száma.


close