5 hónapos csecsemő

Az 5 hónapos csecsemő hasról hátra fordul és vissza. Próbálkozik a kúszással, négykézláb állva pedig hintáztatja magát.

Az 5 hónapos csecsemő tárgyakért nyúl, megfogja azokat, de elengedni még nem tudja, egyik kezéből a másikba veszi, ütögeti, rázogatja, szájába veszi. A lábát is „megtalálja”, szájába veszi, zokniját csócsálja. Most már a külvilág tárgyai érdeklik, keze nézegetését elhagyja. Markol, kaparászik, paskol, sután simogat.

Az 5 hónapos csecsemő hason fekve „repülőzik”, oldalra nyújtja mindkét kezét, hátra teszi a lábát, a fejét pedig magasra emeli, “vakondként” elbújik, az ágyba fúrja az arcát, a popsiját magasra emeli, előretolja magát a lábával.

Az 5 hónapos csecsemő beszédében gyakran rak össze magán- és mássalhangzókat („da, ba, pa, ma”)

Rámosolyog a tükörképére, de nem ismeri fel magát. Az ismerős hangokra örömmel reagál. Utánozza környezete mimikáját és az olyan bohóckodásait, mint a nyelvnyújtogatás. A megszokott arcokat már felismeri, de csak abban az esetben, ha az utolsó találkozás óta 4-5 napnál nem telt el több.

A szilárd ételek bevezetését a tápszeres babáknál 4, az anyatejes babák esetében pedig 6 hónapos kortól ajánlott elkezdeni. Az alsó középső metszők áttörése jelzi a fogak kibújásának kezdetét.


close