Tejfogak

A tejfogak előtörése körülbelül 6 hónapos korban kezdődik, és még 3 éves kor előtt lezárul, ez alatt 20 tejfog bújik elő.

Előfordulhat, hogy a fogzás megviseli a gyermeket, ilyenkor fokozottabb a nyálképződés, a gyerek nyugtalan, nyűgös, és akár hőemelkedése is lehet.

Mindez azért alakul ki, mert a fog, előbújása során nyomja a felette lévő ínyt. A fogzást kísérő tünetek a maradandó fogak előtörését követően maradéktalanul megszűnnek. Először az alsó-középső metszőfogak bújnak a felszínre, ezt követik a felső metszőfogak, majd a folyamat az őrlő- és a szemfogakkal fejeződik be.

A tejfogak is fontosak

Sokan gondolják úgy tévesen, hogy a tejfogakkal nem érdemes annyit foglalkozni, hiszen úgyis kiesnek, átadva helyüket a végleges fogaknak. A tejfogak viszont nagy szerephez jutnak a harapás és a rágás folyamatában, amikor a kisgyerek a szilárd táplálékkal ismerkedik. Fontosak a helyes beszédhangok képzésében is. Emellett helyfenntartó funkciót látnak el a fogváltás időszakáig, így idő előtti elvesztésük a maradandó fogazat rendellenességeihez vezethet.

Rendszeres kontrollvizsgálattal megelőzhető a tejfogak szuvasodása, azonban, ha ez mégis bekövetkezik, és el kell távolítani, akkor egy speciális helyfenntartó készüléket kell behelyezni, hogy a hiányzó tejfog helye megmaradjon.

Rendszeres fogápolás

Fontos, hogy a gyerekekkel, minél korábbi életkorban megszerettessük a fogkefe használatát, azonban kisgyerekeknél helyesebb, ha a szülő mossa a fogakat. Kerüljük a cukrozott tea, a cukros üdítők és túlzott mennyiségű édességek adását. A cumi tartós használata sem egészséges, mert a fogsor deformitásához vezethet. Három éves kortól pedig rendszeres fogászati ellenőrzés szükséges.


close