Csecsemő pelenkázása

A problémamentes pelenkacsere titka az előkészületekben rejlik. Így a csecsemő pelenkázása viszonylag kiszámíthatóvá és tisztábbá válhat.

Az alábbiakban a csecsemő pelenkázásának gyakorlati útmutatóját olvashatja.

Amire szükség lesz a csecsemők pelenkázása közben: pelenkázó asztal, csecsemő játéka (opcionális), pelenka, nedves törlőkendő, babapúder vagy popsikrém és váltóruha (opcionális).

 1. Helyezze a szükséges kellékeket a pelenkázó asztal közelébe.
 2. Fektesse a csecsemőt a pelenkázó asztalra. A csecsemő mindig legyen legfeljebb egy karnyújtásnyira öntől. Soha ne hagyja őrizetlenül a csecsemőt a pelenkázó asztalon!
 3. Adjon egy játékot a csecsemő kezébe, ami lefoglalja a pelenkázás idejére. Egyes szülők énekelnek, vagy vicces arcokat vágnak. A lényeg hogy eltereljük a csecsemő figyelmét a pelenkacseréről.
 4. Oldja ki a pelenkát összetartó tépőzárat, de ne távolítsa el teljesen!
 5. Ellenőrizze, hogy bélműködés történt vagy csak vizelés. A pelenkát tartsa a fiú csecsemő pénisze fölé, hogy elkerülje a „meglepetéseket”.
 6. A piszkos pelenkát hajtsa a csecsemő feneke alá úgy, hogy a tiszta, külső részt tartja. Végig tartson egy kendőt a fiú csecsemő pénisze fölé, a pelenkacsere idején.
 7. Újszülöttek esetén nedves kendővel óvatosan tisztítsa meg a csecsemő fenekét. Kezdje elől, majd emelje meg a csecsemő mindkét lábát és tisztítsa meg hátul is. Finoman törölje szárazra.
 8. Ha a csecsemő nem újszülött, használjon boltban kapható nedves törlőkendőt.
 9. Vegye ki a használt pelenkát a csecsemő alól.
 10. Helyezze az új pelenkát a csecsemő alá, mialatt felfelé emeli a két lábát.
 11. Használja a popsivédő krémet!
 12. Húzza az új pelenka elülső részét a csecsemő elé, és biztosítsa tépőzárakkal mindkét oldalon.
 13. Amennyiben szivárog a pelenka, adjon tiszta ruhát a csecsemőre.

Tippek és figyelmeztetések

 • Mosson kezet a csecsemő pelenkázása előtt és után!
 • A piszkos pelenkát tartalmazó szemeteszsákot gyakran kell üríteni!
 • A fiú csecsemő péniszét célozza lefelé, mialatt ráadja az új pelenkát, hogy a vizelet ne folyhasson ki a pelenka tetején.

close