6 hónapos csecsemő

A 6 hónapos csecsemő a születési súlyát megduplázza. Hasról, hátra, majd visszafordul. Felül, majd a kezére és a térdére támaszkodva változtatja a helyét.

A 6 hónapos csecsemő a hasán kúszik, segítséggel ül. Tárgyakért nyúl, azokat két kézzel megfogja, szájába veszi, ütögeti, leejti és felveszi. Az apró tárgyakat „gereblyéző” mozdulattal veszi fel. Még nem tudja, hogyan kell elengedni valamit, azt gyakorolja, hogy az egyik kezéből a másikba teszi át a tárgyakat.

A 6 hónapos csecsemő egyre több mindent utánoz, visít, morog, felfújja az arcát. Kialakulnak az ismételt szótagok, elkezdődnek a hosszabb gagyogások („bababa, mamama, papapa”). Kérését mutogatással, vagy egy-egy hanggal fejezi ki.

A 6 hónapos csecsemő felfedezi önmagát, nevére figyel, az édesanya felé fordul a fejével. Ha beszélünk hozzá, felismer bennünket. Beszélgetést kezdeményez, a megnevezett egy-két tárgyra ránéz. Érdeklődéssel figyeli a tükörképét. Kezd félni az idegenektől.

Az anyatejjel táplált csecsemők esetében is meg kell kezdeni a hozzátáplálást (gyümölcs, főzőlével elkészített főzelék, fehérje feltét). Szeret kézzel egyedül enni. Kibújnak az első fogai (alsó majd felső metszők).

Napi alvásigénye 14 óra.


close