Csecsemő látása

A csecsemők látása fokozatosan tökéletesedik. Csak a baba 6-12 hónapos kora között kezdődik a távolság és a méretek érzékelése.

Az újszülött látószerve és a látáshoz szükséges idegrendszere a születésre teljesen kifejlődik, az anyaméhen kívül ingerekre van szükség a látás élményének kialakulásához.

Az emberi arcot az újszülött 20 centi távolságból fixálja, valamint még mindent fejjel lefelé lát, ahogy a kép a retinájára esik, hiszen még nincs tapasztalata, az agya nem tanulta meg a látott képet megfordítani.

Először csak kontúr nélküli foltokat lát, az élénk színű, fekete-fehér játékot kedveli, a szórt, tompa fényeket jobban szereti, az éles fények zavarják.

A csecsemők látása fokozatosan tökéletesedik. Ekkor még teljesen normális a kancsalítás, nem elég erősek a szemizmok.

Az 1 hónapos baba nézelődik, fejét együtt fordítja szemével. 2 hónaposan mozgó tárgyakat 180 fokban követ, szeme és feje már külön mozog. 3 hónapos kortól a két szemmel látott képeket megfelelteti egymásnak. Egymásra fekteti, nézegeti a kezét.

Szemével folyamatosan követi az embereket és az előtte mozgatott tárgyakat. 5-6 hónapos korában a csecsemő körülbelül 4 méterre már jól lát, a színlátása is kialakul. A 6. és 12. hónap között kerül sor a távolságok, valamint a méretek érzékelésére, míg a kicsi a térlátása a születés után egy-másfél évvel válik tökéletessé.


close