Csecsemők csípőszűrése

A csecsemők csípőszűrése során megállapítható a baba csípőízületeinek fejlettsége. A vizsgálat segítségével kiszűrt elváltozások idejében kezelhetők, így későbbi, súlyos problémák kialakulását lehet megelőzni. Az első csípőszűrést még a kórházban elvégzik, nem sokkal a baba világra jötte után.

A továbbiakban leírjuk, hogyan zajlik a csecsemők csípőszűrése, és milyen betegségektől óvja meg a kicsit az időben elvégzett ortopédiai vizsgálat.

A csípőszűrés menete

A csecsemők csípőszűrése fizikális vizsgálattal kezdődik, melynek során ellenőrzik, hogy egyforma hosszúak-e a baba lábai, szimmetrikusak-e a comb- és farredők, továbbá van-e rendellenesség a csípőízületek mozgása során.

Ultrahangos vizsgálat segítségével feltérképezhető a csípőízületek fejlettsége, és láthatóak lesznek a porcfelszínek. Az ultrahangos vizsgálat elegendő információt szolgáltat az orvosnak ahhoz, hogy a legmegfelelőbb terápiát állítsa össze a gyermek gyógykezelésére.

Ha nem derül ki időben

Amennyiben a csecsemő csípőszűrése elmarad, a feltáratlan rendellenességek a gyermek egész további életét megpecsételhetik. A láb megrövidülhet, befelé keresztezővé válhat, a járás pedig nem lesz egyenletes. Ezek a problémák az esetek nagytöbbségében kiküszöbölhetők, és maradandó elváltozás nélkül orvosolhatók, ha idejében fény derül rájuk.

A csecsemőkön elvégzett csípőszűrés különösen fontos akkor, ha a családban korábban fordult már elő csípőficamos eset. Valószínűsíthető, hogy a betegség kialakulása genetikai tényezőktől is függ, ezért ilyenkor érdemes minél előbb ortopéd szakorvoshoz fordulni, ha a vizsgálat valamiért nem történt meg.

Ha rendellenességet fedeznek fel

Ha a csecsemő csípőszűrése során csípőficamra utaló jelek mutatkoznak, többféle terápiás módszer alkalmazható. Segíthet a baba tornáztatása, ezzel együtt speciális pelenkát kell viselnie. A terpeszpelenka és a „rugi-nadrág” lényege, hogy olyan betétet helyeznek a gyermek lábai közé, amely széttartja a lábakat, ezzel normalizálja a combcsontok helyzetét.

A Pavlik-kengyel a combcsontokat megfelelő szögben rögzíti, és meggátolja a test és a lábak elmozdulását azzal, hogy szíjakkal rögzíti a helyzetüket. Ha a fent említett módszerek nem hoznak eredményt, műtétre lesz szükség.


close