D-vitamin-pótlás csecsemőkorban

A D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele kulcsfontosságú a csecsemők esetében. Korábban a gyerekeknél nagy kockázata volt az angolkór – egy olyan csontbetegség – kialakulásának, amely következtében meghajlott a gyerekek lába, eldeformálódott a koponya, és a gerincen, csuklón is jellegzetes elváltozások alakultak ki. A D-vitamin pótlásának bevezetésével az angolkór ritka betegség lett.

Az alábbiakban a D-vitamin hiányának következményeiről, a D-vitamin pótlásának fontosságáról és lehetőségeiről tájékozódhat.

A D-vitamin hiánya esetén csontfájdalom és izomgyengeség jelentkezhet. Gyerekeknél súlyos asztma is kialakulhat. A D-vitamin hiánya olykor azonban anélkül okoz egészségügyi kockázatokat, hogy ez látványos tünetekben jelentkezne, például megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Napfény hatására a bőrben fokozódik a D-vitamin termelése. Nemcsak azoknak a gyermekeknek indokolt a D-vitamin adása, akik napfényben szegény helyen élnek, hanem azoknak is, akik elegendő napfényhez jutnak.

Mennyi D-vitamin szükséges?

A D-vitamin szükséges mennyisége 0-18 éves korig napi 0,01 mg (400 NE). Azok a csecsemők, akik tápszert vagy D-vitaminnal dúsított tejet kapnak, elegendő D-vitaminhoz jutnak. Azonban a kizárólag szoptatott csecsemőknek, vagy azoknak, akik nem isznak (elegendő) tejet, szükségük van D-vitamin-kiegészítésre. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy ezért le kellene mondani a szoptatásról, hiszen a D-vitamin pótlására létezik megoldás.

A tehéntej és a legtöbb gyártó által forgalomba hozott tejital elegendő mennyiségű D-vitamint tartalmaz idősebb gyerekek számára, ha elegendő mennyiséget fogyasztanak belőle. Néhány egyéb tejtermék vagy gyümölcslé is dúsított D-vitaminnal, így érdemes tanulmányozni a termékcímkéket.

A csecsemők számára általában belsőleges oldatos cseppek formájában ajánlják a D-vitamin pótlását, melyből napi egy csepp anyatejjel, vagy tápszerrel elkeverve, vagy közvetlenül a szájba cseppentve fedezi a napi D-vitamin szükségletét.


close