Csecsemő bőrápolás

A csecsemők bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, mert vékonyabb, valamint a bőr és a kötőszövet közötti kapcsolat is lazább.

Csecsemőknél speciális bőrproblémák alakulhatnak ki.

A következőkben a csecsemőkori bőrápolás fontosságáról olvashat, hasznos tanácsaink segíthetnek megelőzni a bőrproblémák kialakulását.

A gyermek fürdetése

A gyermeket minden nap fürdesse meg bőrsemleges fürdetővel vagy gyógyszertárban kapható mosakodókenőccsel. A baba testét alaposan törölje szárazra, a törölköző anyaga legyen puha, és alaposan figyeljen a hajlatok szárazra törlésére.

A bőr hidratálása

A bőrszárazság talaján kialakuló atópiás bőrgyulladás viszonylag gyakori kórkép a csecsemőknél is. A bőrszárazság vakarózásra készteti a babát, majd a mechanikai irritáció bőrgyulladást indukál. Ha odafigyelünk a baba bőrének hidratálására, visszazsírozására, akkor ez a kóros kör megelőzhető. A csecsemő fürdetéséhez lehet speciálisan atópiás dermatitishez javasolt fürdetőszereket választani, és nagyon fontos a testápoló készítmények használata is.

A babapopsi ápolása

A csecsemő széklete és vizelete irritáló hatással van a bőrre, ezért ha a pelenkát nem cseréljük elég gyakran, vagy hasmenése van a babának, gyorsan begyullad az érzékeny bőr. Ennek megelőzésére a pelenkát rendszeresen cserélni kell, és speciális védőkrémet kell alkalmazni, mely védőréteget von a baba bőre köré, és nem engedi, hogy az felázzon. A védőkrémek gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaznak, ezért enyhe panaszok esetében a krém alkalmazása kezelést is jelent.

A csecsemő fejbőrének ápolása

A csecsemőknél viszonylag gyakran előfordul fokozott faggyútermelődéssel járó bőrgyulladás, melynek jellegzetes tünete a fejbőrön kialakuló koszmó. Néha a baba szemöldökén is kialakulhat zsíros felrakódás. A koszmó általában a fejtetőn és a kutacs tájékán alakul ki, a felrakódás zsíros fényű, sárgás-fehéres. Kezelése néhány hét alatt sikerre vezethet, segíthet a felrakódás fellazításában speciális koszmó elleni olaj használata, a baba haját pedig ajánlatos heti egy-két alkalommal megmosni. A puha sörtéjű baba-hajkefe helyett erősebb sörtéjű hajkefe használata javasolt a felrakódás eltávolítására, illetve kialakulásának megelőzésére. Túltáplált csecsemők hajlamosabbak lehetnek a koszmó kialakulására, ezért érdemes a csecsemők táplálásával kapcsolatban kikérni a gyermekorvos tanácsait.

Dr. Csuth Ágnes


close