Tudnivalók a hozzátáplálásról

A hozzátáplálás, azaz a szilárd táplálék bevezetése 4-6 hónapos kor körül kezdődhet el, ha a baba készen áll rá. Addig az anyatej vagy a tápszer biztosítja számukra a szükséges kalóriát és tápanyagot, hiszen az emésztőrendszerük nem elég fejlett eddig a korig.

Az alábbiakban néhány, a hozzátáplálással kapcsolatban felmerülő kérdésekre kaphat választ.

Mikor áll készen a baba a hozzátáplálásra?

  • Tudja a fejét folyamatosan tartani.
  • Stabilan tud ülni.
  • Legyenek rágó mozdulatai.
  • Az etetések után éhes marad.
  • Kíváncsi a felnőttek ételeire.

Hogyan kezdjük a hozzátáplálást?

Kezdjünk pürésített ennivalóval (krumpli, alma, banán, barack, sárgarépa). A hozzátápláláshoz válasszunk lekerekített végű, puha kanalat. Csak kis mennyiségű étellel kezdjünk, a kanál hegyén egy kisebb adaggal.

Először naponta egyszer adjunk neki szilárd ételt, de csak ha nem fáradt vagy nyűgös a pici. A baba eleinte nagyon keveset eszik, időre van szüksége megszokni az élményt. Gyakorolnia kell a szájában tartani, majd lenyelni az ételt.

Idővel a baba étvágya növekedni fog, akkor be lehet vezetni egy újabb étkezési alkalmat. Az első évben a szilárd táplálék nem helyettesíti az anyatejet vagy a tápszert, azokra továbbra is szükség van.

Hogyan vezessünk be újabb szilárd ételt?

Egyesével, legalább három napot várva vezessünk be új ételt a baba étrendjébe. Így allergiás reakció esetén könnyen kideríthető, hogy mi váltja ki. Az allergia jele lehet kiütés, hasmenés, hányás. A gyerekorvos vagy a védőnő segíthet, hogy melyik ételt mikor adjuk a gyereknek. A leginkább allergén élelmiszerek (tejtermékek, tojás, gabona, diófélék) a hozzátáplálási sor végén helyezkednek el.

Ha a baba elfordul egy ételtől, ne erőltessük. Néhány nap vagy hét múlva újra kínáljuk meg.

Baba széklete hozzátáplálás után

A baba székletének színe és állaga a hozzátáplálás megkezdése után megváltozik. Ha a széklet keménynek tűnik, akkor adjunk több zöldséget és gyümölcsöt neki.

A hozzátáplálás megkezdésekor elkezdhetünk vizet kínálni a babának. Addig a folyadékigényét az anyatej vagy a tápszer fedezte, nyári hónapokban korábban is kínálhatjuk vízzel a babát, ha a meleg miatt emelkedik a folyadékigénye.


close