Hogyan mérjük a csecsemő lázát?

Csecsemő- és kisgyermekkorban igen gyakori a láz előfordulása. Nem feltétlenül jelent komoly problémát, akár egy egyszerű megfázás is járhat magas lázzal. Gyermekek esetében a lázmérés nem olyan egyszerű, mint egy felnőtt embernél.

A továbbiakban bemutatjuk, hogy milyen típusú lázmérőkkel, és milyen technikával tudjuk megmérni a csecsemők és kisgyermekek testhőmérsékletét.

A láz a szervezet természetes védekező reakciója, segítségével könnyebben leküzdhetjük a betegségeket. Gyermekek esetében szinte mindig valamilyen fertőzést jelez.

Lázmérés csecsemőkorban

A csecsemő lázát körülbelül féléves koráig legtöbbször a végbélben mérjük. Miután a gyermeket a hátára fektettük, a lázmérőt pedig bekentünk valamilyen síkosító krémmel, behelyezzük azt a kicsi fenekébe. Mivel itt a testhőmérséklet valamivel magasabb, mint mondjuk a hónaljban, fél fokot le kell vonni a kapott értékből. A higanyos lázmérők forgalmazása hazánkban 2009 áprilisától tilos, sokkal jobb választás ezeknél a digitális hőmérő, mely csipogással jelzi a mérési idő leteltét, mely végbélben történő lázmérés esetén 1-2 perc.

Bár a lázmérés többnyire nem jár fájdalommal, mindemellett nyugtalaníthatja a gyereket, ezért ügyeljünk arra, nehogy hirtelen mozdulatot tegyen, és sérülést szenvedjen. Hajlékony végű hőmérő alkalmazása izgő-mozgó típusú gyerekek lázmérésére különösen ajánlott.

Féléves korától a csecsemő lázát megmérhetjük hónaljban vagy térdhajlatban is. Fordítsunk nagy figyelmet a kellő ideig tartó hőmérőzésre: ilyenkor legalább 5 percig tartson a csecsemő lázának mérése.

Csecsemők lázmérése a fülben

Szintén féléves kortól alkalmazható fülhőmérő. Ez az eszköz a fül külső hallójáratában végez méréseket, melyek eredménye mindössze egy másodperc alatt megszületik. Középfülgyulladás esetén fájdalmat okozhat, és gyakran magasabb hőmérsékletet mér, mint a gyermek tényleges testhőmérséklete.

Csecsemők lázmérésére ritkán használatos szerkezet a folyadékkristályos lázmérő. Előnye, hogy mindössze rá kell helyezni a baba homlokára, és leolvasható az eredmény. Pontatlansága miatt nem ajánlott, hiszen inkább a bőr, mintsem a test hőmérsékletét méri. Hasonló gond van a hőmérő cumival is. Elsőre igen egyszerűnek és praktikusnak tűnik a módszer, de a mérés csak közelítő adatokat szolgáltat.


close