Egy hetes csecsemő

Rengeteg, soha nem várt élménnyel gazdagítják szüleiket az éppen csak megszületett csöppségek.

Az első gyermek megszületése örömteli, ugyanakkor félelmekkel terhes időszak az újdonsült szülők számára. Különösen igaz ez az első hétre, hiszen erről az időszakról általában az embereknek a saját gyermek megérkezése előtt nincs kézzelfogható tapasztalata.

Sosem szabad elfelejteni, hogy a baba fejlődése szempontjából a születés csak egyfajta drasztikus környezetváltozás, ezért a világrajövetel után még sok olyan jelenséggel szembesülünk, amik az anyaméhben töltött időszakkal vannak kapcsolatban.

Az első napok változásai

Ilyen például az első néhány napban a csecsemő testét borító fehér színű magzatmáz, vagy az, hogy a baba testének mintegy 10 százaléka még olyan folyadékokat tartalmaz, amik gyorsan kiürülnek így testsúlyvesztést okozhatnak. Ez természetes folyamat, a friss szülők mégis gyakran megijednek, hogy a csecsemő nem hogy gyarapodna, hanem súlyt veszít.

A babák bőre a születés után a még fejlődésben lévő vérkeringés miatt helyenként elkékülhet, vörös foltok jelenhetnek meg rajta, amik egészen aprók is lehetnek, da akár csalánkiütésre emlékeztető nagyobb szederjes foltokként is megjelenhetnek. Teljesen normális az is, hogy a baba a szülés után néhány nappal besárgul, ez is hamar elmúlik.

Légzőszervek fejlődése

A kicsik légzőszervei még szintén fejlődnek, ráadásul hozzá kell szokniuk, hogy levegőt lélegeznek be. A tüdejük szinte még láthatatlan módon emelkedik és többnyire náthás hangon, szortyogva lélegeznek. A légzésük fejlődésének egyik legbiztosabb jele a gyakori csuklás, amit az összhangba kerülő izmok váltanak ki. A fejük a testükhöz viszonyítva nagy, de ez a súlygyarapodással szintén változni fog.

Lágy koponya

A babák koponyacsontja még nincs összeforrva, ezért azon lágy részek találhatók, innen ered a mondás, még nem nőtt be a feje lágya. Folyadékhiányra utalhat, ha ezek a lágy részek nagyon behorpadnak, míg ha kidudorodnak az akár komolyabb betegség jele is lehet, mindenképpen konzultáljunk orvossal.

Fejletlen szem

A babák szeme szintén fejletlen még, az első napokban fényérzékeny és gyakran tüsszögnek, ha kinyitják őket. Általános dolog, hogy a szemük váladékozik, és a szempillájuk összeragad, de ez a könnycsatorna tágulásával szintén gyorsan elmúlik.

Köldökcsonk leszáradása

Az első hét fontos folyamata, hogy a köldökcsontjuk szép lassan elszárad és leesik, amíg ez meg nem történik, a babát nem szabad fürdetni, csak nedves szivaccsal tisztítani, a csonkot pedig alkohollal kezelni. Izgalmas és ijesztő az első hét a szülő számára, de aggódni nem kell, a babák sokkal „felkészültebbek” erre az időszakra, mint az első gyermekes szülők.

Tovább: 2 hetes csecsemő


close