Nem szeret hason lenni a baba

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Kisfiam 4 hónapos. A gyermekorvos 2 hete mondta, hogy tegyük hasra a babát, mert nem támaszkodik a könyökére. Sajnos első babás anyukaként nem tudtam ennek jelentőségét. A baba szinte soha nem volt előtte hason, mert nem szeretett én meg nem erőltettem. Hason fél perc után sírni kezd a végén már fulladozik. A fejét emelgeti, de a kezeit kiteszi oldalra, lábával meg rugdos. Gondoltam rá, hogy elviszem neurológushoz vagy gyógytornászhoz. Melyiket javasolja?
2012. 04. 21. | 10:57

Kedves Kérdező!
A neurológiai vizsgálatot indokoltnak tartom, majd a neurológus elmondja, hogy gyógytornászhoz kell-e hordani a babát, vagy elég, ha Ön végzi a neurológus által előírt kezelést.
A hasaltatásnál kitartónak kell lenni, és meg kell keményíteni a szívét. Azért sír a baba, mert valószínűleg gyengébb az izomzata, de más módszer ennek megerősítésére nincs. Ha nagyon sajnálja, akkor üljön le mellé és szórakoztassa, tegyen a szeme egy nagy színes játékot, énekeljen neki, de ne vegye fel! Csak ha etetni kell, vagy tisztába tenni. A baba 1 hét múlva abbahagyja a sírást, mert megtanulja, hogy hiába sír, úgysem veszik fel, így kénytelen erőlködni, hogy magától átforduljon. Megerősödik, és jó irányban indul el a mozgásfejlődése. Önnek ezt a sírást ki kell bírnia, mert ez a gyermek érdeke, és sokkal nagyobb szenvedést fog neki okozni később, ha ügyetlen lesz a mozgása, járása, gúnyolják majd az iskolában, vagy más egyéb, ennél súlyosabb járászavara lesz.

Orvosszakértő 2012. 04. 23. | 10:39
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close