Csecsemő láz

A csecsemő láz maga nem betegség, hanem mindig valamilyen betegség kísérő tünete. A láz tehát minden esetben megmutat valamit.

Alapesetben 38 °C felett kell csillapítani a test hőmérsékletét, ugyanis csak ilyenkor beszélünk lázról. 37-38 °C között csak akkor javasolt lázcsillapító alkalmazása, ha túlzottan megviseli a csecsemőket a hőemelkedés, valamit lázgörcsre hajlamos a gyermek, vagy egyéb betegség miatt a hőemelkedés meglehetősen megviseli szervezetét.

Figyelembe kell venni, hogy a láz minden esetben tünet, megmutat valamit, jelez, nem maga a betegség. Arra utal, hogy valami nincs rendben a szervezettel. Kedvező folyamat a láz a szervezet számára, ugyanis az immunrendszer ilyenkor aktívabban működik, még inkább elpusztulnak a kórokozók a magasabb testhőmérséklet hatására.

Hőemelkedés esetén ne alkalmazzunk lázcsillapítót gyermekünk tüneteinek enyhítésére. Antibiotikumot se használjunk az első lázra, a baktérium elpusztulhat a szervezet természetes védekezőrendszere hatására is a magasabb testhőmérsékleten, az antibiotikumoknak pedig káros mellékhatásaik lehetnek a csecsemőre.


Tünetek

close