Táplálkozással összefüggő bőrproblémák

Táplálkozásunk, életmódunk hosszú távon a bőrön is nyomot hagy. Ezért a bőr sokszor beszédesebb a labor- és eszközös vizsgálatoknál is.

Az alábbiakban a bőr állapotára hatást gyakorló étkezési faktorokról olvashat.

A bőr egészségének alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. A nők naponta minimum nyolc pohár folyadékot fogyasszanak el, ami lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, gyógytea vagy szűrt víz legyen. A cukrozott gyümölcslevek és a szénsavas italok kerülendők. A víz segít a salakanyagok eltávolításában és a székrekedés megelőzésében, így kevesebb méreganyag szívódik vissza a bélrendszerből. A bő folyadék a bőrt lággyá, ragyogóvá teszi, a drága kozmetikai szerek hatását is túlszárnyalva. A bőséges folyadékbevitel hatására jobb a bőr feszessége, rugalmassága, és kevésbé látszódnak a ráncok, szarkalábak. A kevés folyadékfogyasztás hatására a bőr sápadt, fénytelen, kevésbé feszes és rugalmas lesz, és hamarabb kialakulnak a ráncok, pattanások.

Vitaminok

Egyes vitaminok, például az A-, E- és C-vitamin nagyon fontos a bőr egészsége szempontjából. Ezen vitaminok hiánya esetében sebgyógyulási zavar, bőrszárazság, a bőr repedezése, hámlása jelentkezik. Az E- és a C-vitamin antioxidáns is, ezért a fénykárosodás jelei is később látszódnak megfelelő vitamin-ellátottság esetében. A fénykárosodás a kollagén mennyiségének és a bőr feszességének csökkenésével jár. Az erre hajlamos személyeknél az E-vitaminok hiánya barnás elszíneződést (öregségi foltokat) okozhat az idősödő bőrön. A B-vitaminok hiánya bőrgyulladással, a bőr csökkent feszességével jár, és hajhullás is jelentkezhet.

Rostok

A rostok fogyasztása is fontos a bőr egészségének szempontjából, azáltal, hogy megelőzhetjük a székrekedés kialakulását, és csökken a bélrendszerben a béltartalom tranzitideje, valamint a vastagbélből történő felszívódó toxinok mennyisége.

A koffein és az alkohol

A koffein és az alkohol nagyon káros hatást gyakorol a bőrre. Vízvesztést okoznak, a bőr tónustalanná válik, mélyülnek a ráncok és pattanások alakulhatnak ki. Az alkohol nagy mennyiségben történő rendszeres fogyasztása komoly B-vitamin-hiánnyal jár, ez pedig bőrgyulladást okozhat.

A gyorséttermi ételek, nassolnivalók

Ezek szintén nagyon károsak a bőrre, rendszeres fogyasztásuk esetén gyorsabban beindul a bőr öregedése, a bőr fakóvá, fénytelenné válik, veszít ragyogásából, és pattanások, mitesszerek jelentkezhetnek.


close