Így fürdessünk csecsemőt

A csecsemő fürdetése a legtöbbször örömteli dolog. A test tisztán tartása minden életkorban fontos. A csecsemők is összemaszatolódnak, tejjel, büfivel, széklettel, vizelettel, így őket is minden nap meg kell füröszteni.

Fontos, hogy a szoba ahol fürösztjük a babát, megfelelően meleg legyen. A legjobb, ha este, mindig azonos időben, etetés előtt pancsolunk, mert az utána levő szoptatás és büfiztetés rendszert hoz a kicsi életébe, így könnyebben fog elaludni.

Fürdetés külön babakádban

A babát külön babakádban fürdessük, ne tegyük a felnőttek fürdőkádjába. A fürdővíz kb. 34- 36 C°-os legyen. Nem feltétlenül fontos vízhőmérőt vennünk, a könyökünkkel is ellenőrizhetjük a vízhőfokot. A fürdetéshez szükséges dolgokat a kezünk ügyébe készítsük ki.

Fürdetés menete

A babát vetkőztessük le, és tisztítsuk meg a hajlatokat, valamint a végbéltájékot babaolajjal, ill. baba-törlőkendővel. Fürdetéskor mielőtt még a vízbe tesszük a kicsit, mossuk meg az arcát, és csak ez után tegyük bele a kádba.

Ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, határozottan kell fognunk a gyermeket. A vízbe eresztés ne legyen gyors, szépen nyugodtan két kézzel fogjuk a babát, beszéljünk hozzá. Amikor a vízben ellazul, a jobb kezünket szabadítsuk fel.

Ehhez a bal kezünkkel tartsuk a hát felső részénél, közel a nyakához úgy, hogy a bal kéz ujjai a baba bal hónaljánál is támasztják a testét, a tenyerünk pedig a fejét tartja. Így már a jobb kezünk szabad, és szépen végigmosdathatjuk a kicsi testét. A fürdetéshez speciális babaápolási termékeket használjunk, érzékeny bőrű babáknak a gyógyszertárakban kapható fürdetőkrém javasolt.

A kiemeléshez mind a két kezünket használjuk! A törölközővel a gyermek fejét is takarjuk be, itassuk fel a nedvességet. Ez után a hajlatok-nyak, hónalj- hintőporozása, popsi ápolás védőkrémmel, pelenkázás és öltöztetés következik.

További, ajánlott tartalom: Csecsemő fürdetési tudnivalók


close