2 hónapos csecsemő

A 2 hónapos csecsemő karját, lábát egyre lazábban tartja, köröz velük, fejét szabadon forgatja, hason fekve fejét erőteljesen emeli.

Az ökölbe szorított kezeit már kezdi nyitogatni, a hónap végére eljut odáig, hogy 45 fokig felemelkedik hajlított alkarjaira támaszkodva. Felfedezi kezét, első “játékát”. Eleinte csak nézegeti, megmarkolássza egyik öklével a másikat, egyszerre mozgatja a kettőt, forgatja, és a szájába veszi.

A 2 hónapos csecsemő felfedezni saját hangját. Megindul a gőgicsélés, elnyújtott magánhangzók ezek (áá, óó, úú), időnként torokhangokkal kombinálva (gii). Örömét leli a hanggal játszásban, hangadása intenzívebbé válik, ha a szülők „válaszolnak”, kialakul ezzel az első párbeszéd.

A 2 hónapos csecsemő szemével követi a mozgó tárgyakat. Legérdekesebb számára az emberi arc, megjelenik az első szociális mosoly, amellyel a pici a szülőnek válaszol. Fejét már odafordítja, ahonnan a hang érkezik.

A szopás igen fontos foglalatosság a számára, megnyugtatja. Megnyugszik akkor is, ha felveszik, ha valakit meglát. Kialakulóban van a napi evés-alvás-ébrenlét ritmusa, már több időt tölt ébren, ilyenkor csendben nézeget.

Tovább: 3 hónapos csecsemő


close