Szenzomotoros torna

A fejlesztést nem lehet elég korán kezdeni, a gyerekek későbbi fejlődéséhez pedig elengedhetetlen egy jól megválasztott szenzomotoros tréning.

Régóta ismert tény, hogy a kisbabák fejlődése a korai szakaszban szorosan összefügg a mozgással. Egy gondos szülő ezt kihasználva a szenzomotoros torna segítségével tovább lendítheti a gyermek értelmi és szociális funkcióinak fejlesztését.

A mozgás öröme

A kisgyermekek fejlődése sokáig a mozgással szoros összefüggésben, magában a mozgásban, vagy a mozgás által tökéletesedik. A szenzomotoros torna olyan speciális terápia, amelyben mozgásos feladatok által segítik elő a szakemberek az idegrendszer fejlődését, érését.

A tervezett szenzomotoros torna során a gyermek egyensúly és testhelyzet érzékelésért felelős vesztibuláris érzékelését ingerlik. Ez az érzékelési csatorna az agy nagy részével kapcsolatban áll és már nagyon korán, magzatkorban működésbe lép. Így a szenzomotoros torna segítségével elérhető, hogy a tanulási és beilleszkedési problémákat a minimálisra csökkentsük.

Tervezett foglalkozás

Mint minden más hasonló terápiában, itt is nagyon fontos a tervezés, a terapeuta személyre szabottan állapítja és határozza meg lépésről lépésre a fejlesztést. Ehhez először egy mozgásmegfigyelő vizsgálatra van szükség, amiben igyekeznek kizárni a szükségtelen mozgásokat és alaposan górcső alá veszik az egyensúlyi reakciókat.

A hiányosnak, valamiért nem megfelelően vagy alulműködőnek bizonyuló motoros válaszok ingerlése kap a foglalkozások során nagy hangsúlyt, így azok hosszú távon fejlődni, finomodni fognak. Az elsődleges cél a kéreg alatti idegrendszeri szabályozás folyamatainak összehangolása, rendezése. Szerepet kap benne az izomtónus szabályozása, az egyensúly megtartásának képessége valamint a vegetatív-vesztibuláris-vizuális rendszer integrált működésének.


close