Csecsemő étrendje

Orvos válaszol rovat
Kislányunk 10 hónapos. 2600 grammal született, a szülésnél minden rendben volt, és 6 hónapon át ahogy a nagykönyvben meg van írva anyatejet kapott.

A védőnő unszolására 6 hónapos kortól fokozatosan kezdtünk másféle ételt adni neki. Mostanra azt kell mondanunk, hogy szinte mindent eszik (gyümölcsök, zöldségek, brokkoli, sárgarépa, zöldborsó, ezeket húsosan is). Az egyetlen probléma az, hogy csak pépeset fogad el, és ha bármi egy kicsit darabos, akkor azt azonnal elutasítja – állítólag anyatejes babákra jellemző ez.

A mostani napirendje a következő:
Éjjelente 1 vagy 2 alkalommal anyatej, reggel mindenképpen szopi, délelőtt gyümölcs, délben zöldség hússal (pl. zsenge sárgarépa csirkehússal, stb.), délután 4-5 óra felé gyümölcs vagy szintén zöldség hússal, este pedig (vaníliás) tejpép. Mostanában ugyan anyatej van, de a megnövekedett mozgása miatt úgy érezzük, hogy az energiatartalma nem elegendő és igényli, hogy reggel az anyatej után esetleg beiktassunk még egy evést.

A kérdésem a következő: a védőnőnek nem tetszik az esti (rizs alapú) vaníliás tejpép, mert azt mondja, hogy ez „desszert”, szerinte este is zöldség kellene. Viszont este ezt imádja a kicsi, most már 5 kanál kekszes tejpéphez teszünk egy db vaníliásat, hogy ne legyen desszert jellege.

Ezt adjuk mostanában már reggeli szopi után és reggeliként is. Viszont félünk, hogy a sok édes íz esetleg későbbi elhízáshoz vezet. Megjegyzem gyönyörű, arányos a gyermekünk és rengeteget mozog.

Viszont jelenleg nem igazán tartjuk helyesnek azt sem, hogy reggel, délben, este zöldséget kapjon hússal. Ki eszik estére csirkehúsos brokkolit? Kellene talán valami állandóság vagy reggel vagy este esetleg ugyanazt adni neki (pl.: kekszes tejpép?).
Válaszát vára, köszönettel: ...
2011. 01. 10. | 10:32

Kedves Kérdező!

Ahogy leírja, semmi baj nincs a kicsivel. Szépen veszi az akadályokat, ügyesen és szépen megbarátkozik az új ételekkel. Nem baj, ha még csak pépeset eszik, majd szépen hozzászokik a darabos ételekhez. Ne felejtsük el, hogy nekik még nincs túl sok foguk – pedig az a táplálék aprításához nélkülözhetetlen. Így nincs miért aggódni.

Az étkezéssel kapcsolatban: reggel az anyatej mellé nyugodtan mehet egy kis gyümölcspép, de mehet egy kis keksz vagy kifli is 10 hónapos kortól. Tízóraira és uzsonnára mehetnek a gyümölcsök, a tejpép – nem baj hogy vaníliás semmi gondot nem okoz –, ebédre és vacsorára pedig mehetnek a főzelékek: zöldség husival. A 10 hónapos babáknál valóban kétszer adunk főzeléket, este és délben. Anyatejet pedig igény szerint lehet neki adni. Túrót, sajtot is lehet már adni a babának – az is laktató és egészséges.

Orvosszakértő 2011. 01. 13. | 12:40
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close