Három hetes csecsemő

A harmadik héten a kisbaba súlya már biztosan meghaladja a születési súlyát (hiszen az első pár hétben minden kicsi veszít a születési súlyából), az etetési és alvási rend még nem alakul ki, de felütheti a fejét a kólika.

A kisbaba, intellektuális fejlődését tekintve, még nem tartja magát külön személynek, édesanyját hang, illat és külső alapján azonosítja, és egyből felismeri. Körülbelül 25 centiméterre lát el tisztán, így etetés közben pontosan ki tudja venni anyja arcát.

Evés, alvás, hasfájás

A háromhetes csecsemőnek még nincs napirendje, sírással jelzi az éhséget, és elfordul anyjától, ha végzett az evéssel. A csecsemő még sokat alszik, de körülbelül ebben a korban csökkenhet a korábbiakhoz képest az alvások gyakorisága és hossza. Minden ötödik újszülöttnél előfordulhat bélgörcs miatti hosszabb sírási roham, az úgynevezett kólika. Ennek oka, hogy a csecsemő szoptatás vagy cumizás közben túl sok levegőt nyel, és puffadás alakul ki. Ilyenkor a baba heti három alkalommal órákig sír, körülbelül három hónapos koráig. A kólika megelőzése miatt figyeljünk az etetés módjára, hogy a kicsi ne nyeljen sok levegőt.

Reflexek

Ebben az életkorban a baba minden tettét a különböző reflexek mozgatják: ezek között van a szopási reflex, a fogóreflex (amely segítségével automatikusan megmarkolja az ujjunkat), illetve a Moro-reflex. Ez utóbbinak az a lényege, hogy ha a baba megijed, kezét és lábát összerántja, és nagy lélegzetet vesz, majd sírni kezd, így kér segítséget.

Tovább: 1 hónapos csecsemő


close