7 hónapos csecsemő

A 7 hónapos csecsemő mindkét irányba forog, gurulva közlekedik, kúszik, négykézlábra áll, előre-hátra ringatja magát.

Vannak, akik támaszték nélkül ülnek, kapaszkodva lábujjhegyen állnak, mászni próbálnak. A hét hónapos baba álló helyzetben rugózik, egyik lábáról a másikra szökdel, egyik lábfejét a másikra rakja, majd az alsót kihúzza. Mindent megpróbál felemelni, ami a kezébe akad. Ha sikerül neki, megrázza, ledobja, a szájába veszi azokat.

A 7 hónapos csecsemő kíváncsi, ez félelemmel vegyül, „felfedező útjáról” hamar visszatér, megbizonyosodik arról, hogy édesanyja nem tűnt el.

Szótagokat ismételget („pa, ma, mam-mam-mam”), kacag, „beszélget”, huncutkodik, tudomásunkra hozza akaratát. Hangokat utánoz. Megtanulja a „nem” szó jelentését. Egy kisbaba képét saját magával azonosítja, tudja, kicsoda az édesanyja.

A 7 hónapos csecsemő az idegenektől fél, kialakul a szeparációs szorongás (észleli a különbséget édesanyja jelenléte és hiány között).

Éjjel inkább szokásból ébred fel, semmint éhségből. Az ujjaival is képes megfogni az ételdarabokat, ez tetszik neki. Fogzik (alsó felső középső metszők, alsó szélső metszők).

Napi alvásigénye 14 óra.


close