Csecsemő sírás

A csecsemő sírásának leggyakoribb oka az éhség, vagy más fizikai szükséglet jelzése édesanyja számára.

A sírás a szoptatásra hívhatja fel leggyakrabban a figyelmet. Amikor a pici a szopás elején sír, arra utalhat, hogy miután kiváltódik a tejleadó reflex, túl gyors a tej áramlása a szájába. Ekkor gyakran prüszköl és köhög, nem tud megbirkózni a szájába kerülő tej mennyiségével. Megoldás lehet ebben az esetben, hogy megvárjuk, amíg lassabban folyik a tej, és ezután tesszük az újszülöttet a mellre.

Előfordulhat az is, hogy a kicsi nagyon éhes, ezért türelmetlenné válik. Ilyenkor képtelen kivárni a baba a tejleadó reflex beindulását.

Az is kiválthatja a sírást, ha nem nyugodt körülmény között történik az etetés. Zavaró lehet mind a babának, mind a szülőknek, ha túl sokan vannak a szobában. Az édesanya nyugtalanság kihathat a babára.

A hasfájás is lehet a sírás oka. Ez igen gyakori. A csecsemőt ilyenkor elég nehéz megvigasztalni, hosszú ideig sír, sírása fájdalmas, a hasához húzza a lábait. A hasfájást okozhatja még a baba emésztőrendszerének fejletlensége, de még az anya étrendje is.

Egészen kis csecsemőknél a sírás valamilyen fizikai szükségletet jelez, ám később az idegenektől való félelem, vagy az anyuka hiánya miatt is sírhatnak a babák. Ilyenkor egy ölelés hatására megnyugszanak.


close