Csecsemő és házi kedvencek a lakásban

Sok háziállat viseli el a gyerekeket, azonban fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges vészhelyzetekkel. A baba biztonsága érdekében számos óvintézkedést tehetünk, amelyek főleg akkor szükségesek, ha már mászik vagy jár.

A következőkben arról olvashat, hogyan teheti biztonságossá a házi kedvencek és a csecsemő egymás mellett élését.

Amíg a baba kicsi, addig általában nem okoz gondot távol tartani a háziállatoktól. Ne engedjük az állatot és a gyereket egy ágyban aludni, ám az is kerülendő, hogy közös szobában aludjanak.

Kutya és macska mellett

Mindig óvatosan mutassuk be az új babát a háziállatnak. A kutyák esetleg féltékenyek lehetnek az új jövevény miatt. Próbáljunk figyelmet szentelni a kutyára, ezzel biztosítva őt arról, hogy még mindig törődünk vele. Ne feledjük, hogy a kutyánk szokatlanul reagálhat a gyerek érzekésére.

A macskák általában vonzódnak a meleg kiságyhoz. Ha kettesben marad a gyerek és a macska (például kertben), akkor használjunk hálót a babakocsin. Ezt akkor is használjuk, ha egyébként nincs macskánk, ugyanis a szomszéd macskák is kíváncsiak lehetnek.

Kisállat csak felügyelettel

A kutyák mindig felügyeletet kívánnak meg, ha csecsemők vagy gyerekek közelében vannak. Nem számít, mennyire megbízható a házi kedvenc, mégis elveszítheti a türelmét, ha például a gyerek meghúzza a farkát.

A macskák gyakran elmenekülnek, ha a gyerek kínozza vagy bántja őket, de néha karmolnak és harapnak. A gyerek néha akaratlanul játékos harapdálásra ösztönzi a kutyát, melyek általában gyengék, de mindig figyeljünk, ha a gyerek és az állat együtt játszik.

Ha kertünk van, akkor érdemes kialakítani egy biztonságos területet a baba, és egy másikat az házi kedvenc számára. Ha van macskaajtó, akkor azt is ellenőrizni kell, hogy a baba nem tud-e rajta átmászni. Kíváncsi gyerekek esetleg kiszökhetnek azon keresztül a kertbe.

Rendszeres féregtelenítés!

Rendszeresen féregtelenítsük az állatokat, ahogy az állatorvos javasolja. Figyeljünk, hogy soha ne hagyjuk a féreghajtó tablettát vagy más gyógyszert a gyerek által elérhető helyen.


close