8 hónapos csecsemő

A 8 hónapos csecsemő kúszik, négykézlábra emelkedik. Megpróbál mászni, először hátrafelé halad. Kapaszkodva áll, gyakran próbál felállni. Kisebb tárgyat csippentő fogással a hüvelykujja és a mutatóujja közé fog.

A kisbaba már a felnőttek beszédét utánozza, korábbi hangsorok (da-da-da) kéttagúvá rövidülnek, megjelennek az „első szavak” (mama, papa, baba), ám ezek alkalmazása nem tudatos.

Rámutat a dolgokra, és figyeli azokat, amelyekre rámutattunk.

A 8 hónapos csecsemő megtanulja, hogy az egyes tárgyak olyankor is léteznek, amikor nem látja őket, a „kukucs játék” erre utal: a csecsemő örül, ha a szeretett személy újra felbukkan. Ebben a korban a csecsemő már a leejtett tárgyak után néz. Kedvelt játszóhelye a konyha, a szekrénybe bújik, pakol. Szeret elbújni az ajtó mögött, tetszik neki a nyíló ajtó okozta meglepetés.

A 8 hónapos csecsemő ragaszkodik a szüleihez, de az idegenektől fél. Megsimogatja a tükörképét, rámosolyog, megcsókolja. Tapsol, integet. Emlékszik a múltbeli eseményekre.

A 8 hónapos csecsemők sokszor szeretnének egyedül enni, sokszor az édesanya tányérján lévő ételt fogják kérni. Alvásigénye 14 óra. Fogzik (alsó felső középső metszők, alsó szélső metszők). Ha épp fogzik, kevésbé érdekli az evés.


close