Csecsemő etetése

A csecsemő etetése az első hat hónapban csak anyatejből, valamint tápszerből állhat.

A csecsemők táplálására az első hónapokban az anyatej ajánlott. Az anyatejben megtalálható minden olyan tápanyag, amely elengedhetetlen a baba fejlődéséhez. Az anyatej és a szoptatás ugyanakkor jóval többet jelent, mint a csecsemő fizikai szükségleteinek kielégítését: a szoptatás során (is) alakul, fejlődik az anya és gyermeke közötti kapcsolat, erősödik a köztük lévő kötődés.

Sok esetben előfordul, hogy az anyának nincs elegendő anyateje gyermeke táplálásához. A csecsemő ugyan szopik, ám nem jut a fejlődéshez szükséges mennyiségben anyatejhez. Heti egyszeri testsúlyméréssel megállapítható, hogy megfelelő-e az anyatej mennyisége. A heti növekedés az első időszakban 15-20 dkg közé tehető, s annak is jelentősége van, hogy a baba hány pelenkát használt el. A csecsemő általános hangulata is árulkodhat arról, hogy megfelelő mennyiségben eszik-e.

A csecsemők táplálására vonatkozó érvényes irányelvek arra hívják fel a figyelmet, hogy a csecsemőknek hat hónapos korukig nincs szükségük egyéb élelmiszerre az anyatejen kívül. Ettől az útmutatás tekinthető irányadónak, kivéve ha olyan súlyosabb betegség alakul ki, amelyhez hányás, magasabb láz vagy hasmenés társul.

Féléves kor után is maradjon meghatározó az anyatej a csecsemő étrendjében, ám már etethető – gyümölcsből, zöldségből és gabonafélékből készült – pépes ételekkel is.


close