Csecsemő táplálása

A csecsemő táplálása terén (és ide sorolandók az újszülöttek is) kétféle módot ismerünk: a szoptatást és a tápszert. A csecsemő táplálásának legtermészetesebb módja a szoptatás, azonban az egészséges táplálék mellett a lelki kapcsolat miatt is nélkülözhetetlen.

A továbbiakban a szoptatásról, illetve a csecsemő tápszeres táplálásról olvashat részletesebben.

Az anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a babának szüksége van. A hőmérséklete mindig ideális és csíramentes. Előnye az anyatejnek, hogy mindig „kéznél van”.

A szimpla élelmen kívül sokkal többet jelent az újszülött számára a szoptatás: lényeges a lelki kapocs az anya és gyermeke között.

Annak meghatározására, hogy a baba elegendő anyatejet vesz-e magához, hetente egyszer elegendő megmérni a testsúlyát (a növekedés eleinte heti 15-20 dkg), ezen kívül pedig a pisis és kakis pelenkák száma az irányadó. Persze fontos szempont és árulkodó lehet a baba hangulata, közérzete is.

A most érvényben lévő, modern szoptatási irányelvek szerint az igény szerint szoptatott csecsemőknek 0,5 éves korukig nincs szükségük egyéb élelmiszerre az anyatej mellett. Csak abban az esetben kell eltérni ettől, ha magas lázzal, vagy hányással, hasmenéssel járó betegségben szenved a gyermek.

A kisbaba eleinte nagyon gyakran (tíz-tizenkét alkalommal, vagy többször is) szopik egy nap, végül beáll a két-három óránkénti szopási gyakoriság. Az újszülöttek többsége éjszaka is hasonlóan gyakran igényli a szopást.

Az aktuális szoptatási irányelvek képviselője hazánkban a Le Leche Liga, valamint a Szoptatásért Magyar Egyesület. Ezeket a szervezeteket lehet keresni, ha kapcsolatba szeretnénk lépni a szoptatási szaktanácsadókkal, akik telefonon állnak rendelkezésre. Szoptatási nehézségek esetén akár személyes tanácsokat is kaphatunk.

Abban az esetben, ha valamilyen okból nem elegendő az anyatej mennyisége az újszülött számára, akkor a hiányzó mennyiséget női tejjel lehet pótolni. Ha lehet, pohárból, szoptatás után kell adni.

Az a legideálisabb – az érvényes gyermekgyógyászati ajánlások szerint – ha az igény szerint szoptatott csecsemő nem kap az anyatejen kívül mást hat hónapos koráig. Vizet és teát sem.

A csecsemő táplálása tápszerekkel

A tápszerek tehéntejből készülnek , azonban a gyártás során törekednek az anyatejhez hasonló szerkezet elérésére. Sajnos azonban ez tökéletesen nem valósulhat meg, mivel élő, sejtes anyagok is találhatóak az anyatejben. Ennek ellenére nem szabad egy anyának lelkifurdalást éreznie, hogy ha minden próbálkozás ellenére mégsem tudja szoptatni kisbabáját, ugyanis ebben is esetben is tökéletesen biztosítani lehet a baba fejlődését a tápszerek segítségével.

Négy hónapos kor után lehet a tápszeres kiegészítéssel etetett babáknál más élelmiszereket bevezetni, mindig figyelve a fokozatosságra. Azért ettől az időponttól történik a hozzászoktatás, mert a babák bélrendszere ennél korábban nem tudja feldolgozni a más típusú, szilárd táplálékot. A túlzottan hamar bevezetett szilárd táplálékok elveszik a helyet az értékesebb anyatejtől, ezzel pedig háttérbe szorítják az igen fontos szoptatást.


close