Fogápolás csecsemőkorban

A szülők jelentős része nincs tisztában azzal, hogy a gyerekek tejfogát is ugyanúgy ápolni kell, mint a maradandó fogakat, és hasznos, ha már egész kicsi korukban elsajátítják a fogmosás fortélyait.

Az alábbiakban a csecsemőkori fogápolásról olvashat, és megtudhatja, hogy az időben elkezdett fogápolás igen fontos.

A fogzás csecsemőkorban a tejfogak megjelenésével kezdődik. A folyamat egyénileg változó időpontban indulhat meg, de a lefolyás, a tej és maradandó fogak (gyermekkorban) megjelenése mindenkiben hasonló.

A fogak ápolása segít abban, hogy gyermek és felnőttkorban is egészségesen táplálkozhassunk, és megfelelő módon fejlődhessünk, ezért a fogak óvását nem lehet elég hamar elkezdeni.

Fogak sorrendje

Tudnivaló, hogy a tejfogak közül elsőként a középső alsó metszőfogak jelennek meg 5-8 hónapos kor között, amit sorrendben másfél éves korig a felső középső metsző-, alsó szélső metsző-, felső szélső metsző-, az első őrlő- és a szemfogak követnek. 2-3 éves korban jelennek meg a hátsó őrlők, amivel befejeződik a fogzás.

Fogápolás fogzás előtt

Már a fogak megjelenése előtt is védhetjük azok egészségét, hiszen a fogak szuvasodásában nagy szerepet játszanak a felszínükön található lepedékben megtelepedő baktériumok, amik a táplálék szénhidráttartalmát savvá alakítják át. Mivel az újszülöttek alapvetően anyatejes táplálást igényelnek, a folyadékpótlásra alkalmazott teákat mindenképpen érdemes cukormentesen elkészíteni, vagy babavizet adni a csecsemőknek, így elkerülhető, hogy a fogzás megindulása előtt és alatt felesleges szénhidrát jusson a szájüregbe. A későbbiekben a pohár használata és a cukrozott üdítők kerülése is segít abban, hogy ne alakuljon ki káriesz (hiszen a csecsemők és kisdedek szájában „lógó” cumisüveg állandó ingerforrást jelent a fogszuvasodásra).

Fluorpótlás

A fogak erősségét a megfelelő táplálkozással és kiegészítő fluorpótlással javíthatjuk. Erre abban az esetben, ha az ivóvíz elegendő mennyiségben tartalmazza ez utóbbit, nincs pótlás formájában szükség.

Szájecsetelés és fogápolás

A fogmosás csecsemőkorban a fogak megjelenésétől kezdődően elsőként egy puha anyaggal történő „szájecsetelést”, a lepedék letörlését jelenti. 1 éves korban már érdemes megpróbálkozni a gyerekek fogkeféhez szoktatásával, ami azonban még messze van az igazi fogmosástól. Erre általában 1,5-2 éves korban kerülhet először sor, de ebben még elsődlegesen a felnőttek segítő keze játszik fontos szerepet. A fogmosással kapcsolatban fontos azt figyelembe venni, hogy a kisded 2 éves kora előtt nem tud köpni, ezért kétéves kor előtt fogkrém adása nem javasolt. Ezen életkor előtt a fluorid pótlása szükséges, de a fogkrémek bevezetése urán nincs rá szükség.

Mindenképpen fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fogápolást sem lehet elég korán kezdeni, és azt is, hogy amit a gyerekek kicsiként megtanulnak, felnőtt korukban nagyobb valószínűséggel gyakorolnak, megelőzve ezzel a későbbi fogászati problémákat.


close