Két hetes csecsemő

A kéthetes baba még reflexekkel működik, sokat tüsszent, gyakran csuklik.

A születést követően a gyermekorvos vagy a védőnő nagyjából 2-4 hetente ellenőrzi a babát. Ilyenkor megmérik a súlyát, hosszát, éberségét és élettani funkcióit, a szakember információt kér, milyen gyakran, mennyit eszik, hogy alszik a baba, vagy például hasfájós-e.

Ha már a súlyról van szó, az első pár hétben a legtöbb baba veszít testtömegéből, ettől nem kell megijedni, de az fontos, hogy összességében az első hónap alatt már gyarapodnia kell. A cumisüveges babák napi 6-8 alkalommal esznek, az anyatejes újszülöttek akár 2 óránként is. Sírással jelzik, ha éhesek, de nem minden sírás jelez éhséget.

Reflexes reakciók

A kéthetes baba még reflexből reagál: ha megsimogatjuk arcocskáját, beindul a keresési és a szopási reflex, ha talpacskájához érünk, lépegetni kezd, mintha járna, hangos zajra vagy hirtelen mozdulat esetén felemeli a karját és sírva fakad, amit tenyerébe kap, azt erősen megszorítja és gyakran nevet is, de főként a bélgázok miatt.

Koszmó és szopópárna

Ha rajtahagyták a magzatmázat, az a 2. hétre már biztosan teljesen felszívódott, sőt már a 2-3 napon. Ha mégis látunk a hajas fejbőr területén, szemöldöknél túlzott, zsíros korpaképződést, akkor a koszmóval van dolgunk. A száján keletkező hólyag, az úgynevezett szopópárna még ott van. Ha eddig nem száradt le a köldökcsonkja, ezen a héten biztosan lejön, csak ezután fürdessük, addig továbbra is csak törölgetni érdemes. Elképzelhető, hogy téli hónapokban a gyerekorvos D-vitamint, és vérképzést segítő K-vitamint is felír.

Lézgés, alvás

A kéthetes babák szeme színe leginkább kék, a fején a kutacsok kitapinthatók, mivel tüdeje kicsi, gyakran nem is látni, hogy lélegzik, csak onnan tudni, hogy furcsa hangokat ad, szortyog, szörcsög, leginkább az orrnyerge miatt, amit szerencsére hamar kinő. Emellett gyakran váladékozik a szeme is, összeragadhatnak a pillái. Sokat tüsszent és gyakran csuklik. Napi 18-19 órát is alszik, egyszerre szopik és lélegzik.

Koordinálatlan mozgások

Az újszülött a második héten még mindig csak egész testével mozog, mozdulatai koordinálatlanok, ökölbe szorítja a kezét, sírás közben nyitja csak ki.

Ezért nem kell megijedni, ha a könyvek ennél többet írnak, minden baba egyedi, így fejlődésük nem összehasonlítható. Pláne, ha koraszülött babákról van szó, esetükben az eredetileg meghatározott születési időponthoz kell viszonyítani mindent.

Mivel nagyjából 2 héttel a szülés után a gyermekágyi vérzés is megváltozhat, színre és állagra és mennyiségre, így az anyuka se pánikoljon.

Tovább: 3 hetes csecsemő


close