A csecsemő mozgásfejlődése

Ahogy telik az idő, a csecsemők mozgásfejlődése egyre fejlettebbé, egyre kifinomultabbá válik.

Az alábbiakból megtudhatja, hogyan fejlődik a csecsemők mozgása az első életévben.

A csecsemők a születést követően még nem értik a környezetet, de készen állnak arra, hogy felfedezzenek és tanuljanak. Megtanulnak céltudatosan mozogni, beszélni, és számos egyéb tevékenységet végezni.

A tudósok megfigyelték, hogy a készségek fejlesztése általában a test középpontjától kifelé, valamint fentről lefelé valósul meg. Minél több esélye van a babának bizonyos mozgásokat gyakorolni, annál inkább képes lesz növekedni és erősödni. A gyermeknek időre és térre van szüksége, hogy felfedezze és használni tudja a környezetében lévő tárgyakat, és közben izmait is fejlessze.

Mozgásfejlődés 2 hónaposan

2 hónapos kor körül a csecsemők már képesek megemelni a fejüket, elemelni mellkasukat a földről, valamint hason fekve a könyökükön támaszkodni. A fekve végzett rúgó mozgásokból fejlődik ki idővel a mászás. 3 hónapos korban már tovább, akár percekig is képesek magukat tartani.

Mozgásfejlődés 4 hónaposan

4 hónapos korukra a csecsemők már stabilan tartják a fejüket ülés és hason fekvés közben. Elkezdenek átfordulni hasról hátra, és nagyjából egy hónap múlva hátról hasra is képesek fordulni. Féléves korban a legtöbb csecsemő rövid időre már képes felülni, és némi támogatással képesek megtartani a súlyukat a lábukon.

Első félév után

Az első életév második felében már egyre több mozgásformára képesek, ezért több figyelmet igényelnek. 7 hónaposan a csecsemők elkezdenek mászni, 8 hónaposan pedig már egyedül képesek felülni hosszabb időkre, és kapaszkodva álló helyzetbe húzzák magukat. Egy hónappal később már ülve is tudnak játszani, és akár segítség nélkül felállnak.

10 hónaposan a csecsemők már képesek hosszabb ideig állni, és állás közben elkezdik emelgetni a lábaikat, amely az első lépést jelenti a járás felé. 11 hónapos kor körül már segítséggel lépegetnek, 12 hónaposan pedig megteszik az első önálló lépéseket.


close