9 hónapos csecsemő

A 9 hónapos csecsemő önállóan felül, először hátrafelé mászik, ezután szabályosan, előrefelé halad. A pici világa hatalmasra tágul, a nagy felfedezések korszaka elindul.

Ha 9 hónapos csecsemő sikeresen megkapaszkodik, akkor már képes feltérdelni, feláll, megteszi az első lépéseket, a bútorokba kapaszkodva sétál. Játék közben manipulál, az apróbb játékokat beteszi a nagyobba, 2 kockából tornyot épít.

A 9 hónapos csecsemőt minden érdekli. A 9-12. hónap között jellegzetesen gagyog, halandzsa beszédet hallat. Kéttagú szavakat ismételget (mama, baba), ezek az első kísérletei a beszédre, kimondhatja az első „igazi” szót. Megérti, amit mondunk neki, a felszólításokat végrehajtja (integet, puszit dob).

Gyakran játékot kezdeményez, előad a közönségének, érzékenyen reagál a többi gyerekre, sír, ha mások is sírnak. Továbbra is kedvenc a „kukucs játék” és a tapsolás. Mindig édesanyja közelében szeret lenni.

Ebben a korban a kisbaba kész arra, hogy elváljon a melltől, illetve a cumisüvegtől.

A csecsemő ebben a korban nagyjából napi 14 órát alszik. Fogai erőteljes növekedésnek indulnak (alsó felső középső metszők, alsó szélső metszők).


close