Csecsemő fejlődése: 1-3. hónap

Semmikor máskor nem fejlődik olyan elképesztő ütemben egy ember, mint az élete első évéiben: magatehetetlen kis csecsemőből tipegő, karattyoló apróság lesz, saját humorral, vágyakkal, temperamentummal. Melyek a legfontosabb mérföldkövek?

Az újdonsült szülők számára egyszerre izgalmas és lenyűgöző látni, hogy kisbabájuk napról napra ügyesebb és önállóbb lesz, egyre több dolgot fedez fel és ért meg a világból, és persze egyre jobban tudja uralni a saját testét is.

Ugyanakkor ezeket a fejlődési lépcsőket nagyon fontos is figyelni, hiszen a lemaradások akár betegségekre is utalhatnak. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy minden gyermek más ütemben fejlődik, van, aki egy kicsit gyorsabb, más egy kicsit lassabb, és az is előfordulhat, hogy egy baba gyorsan kezd el fejlődni, utána viszont lelassul.

Az is gyakori, hogy míg egyik képességben vagy képességcsoportban nagyon meglódul a csecsemő, a másikban lelassul a fejlődése.

Alkalmazkodás

Az első három hónap elsősorban a külvilághoz való alkalmazkodásról szól, vagyis a születése után a csecsemő teste, agya „megtanul” az anyaméhen kívül létezni. Ez olyan fontos mérföldkövekkel jár együtt, mint a látás élesebbé válása vagy a kéz kinyitásának és összecsukásának képessége. A harmadik hónap végére a legtöbb kisbaba megtanul mosolyogni, nemcsak reflexszerűen, hanem azért is, hogy így kommunikáljon a külvilággal. Hasra fektetve egyre hosszabb ideig képes megtartani a fejét, sőt talán ki is nyomja magát.

Csecsemő látása

A látása is folyamatosan javul, szívesen nézeget élénk színű, látványos mintájú képeket, de az emberi arcok kötik le a legjobban. A születés után igen gyakori bandzsítás is egyre kevésbé jellemző rá. Ezekben a hónapokban felfedezi a saját kezeit, szívesen nézegeti őket, a tenyerét nyitogatja, és egyre többször nyúl az érdekes tárgyak irányába, igaz, még nem tudja őket elkapni. A tenyerébe tett tárgyakat (vagy akár az ujjunkat) azonban nagyon erősen képes markolni.

Egyre többet „beszélget”, igaz, ez még nem gagyogás, gyakran csak oooh, aaah, hőőő hangokat ad ki, ám ezek nagyon fontos elemei a beszédfejlődésnek, akárcsak az, hogy megtanul berregni, buborékot fújni.

A hangokra is odafigyel, és a harmadik hónap végére meg tudja különböztetni a hozzá legközelebb állók (anya, apa) hangját az idegenekétől, és az ismerős hangokra, arcokra lelkesen, mosolyogva, izgatottan rúgkapálva reagál.


close