Fogzás és a láz

A legtöbb szülő számára kifejezetten ijesztő lehet, ha a kisbaba láza hirtelen felszökik. Ha mellette azonban egyéb tünet is utal rá, a megfigyelések szerint ez akár a fogzás egyik jele is lehet. Hogyan határozhatjuk meg, hogy valójában miről van szó?

A láz tulajdonképpen a szervezet egyik védekezési mechanizmusa, melynél a szervezet maghőmérséklete megemelkedik.

Ennek szerepe többek között a fertőzések elleni küzdelem, mert a magasabb hőmérsékleten a különböző kórokozók nem tudnak szaporodni és elpusztulnak. Éppen ezért a láz a legtöbb esetben valamilyen fertőző betegség vagy gyulladás tünete, velejárója, és hacsak nem kifejezetten magas, nem kell csillapítani, hiszen nagy szerepe van a gyógyulásban, és segíti a szervezetet a betegség elleni harcban.

A fogzás nem okoz magas lázat

A fogzás, vagyis az a jelenség, melynek során a csecsemőnél az állkapocsban elhelyezkedő tejfogak áttörik az ínyt és a felszínre kerülnek, nem betegség, hanem teljesen normális élettani folyamat. Éppen ezért a szervezetnek nincs mi ellen felvenni a küzdelmet, ezért nem is jellemző, hogy a fogzást magas (38 fok feletti) láz kísérje. Ez mindenképpen a szervezetben lévő betegség, fertőzés, gyulladás tünete.

A szakemberek szerint a láz és a fogzás között nincsenek valódi összefüggések: ennek a hátterében általában az áll, hogy a fogzás kezdete és az a folyamat, melynek során a kicsik egyre több kórokozóval kerülnek kapcsolatba, általában egybeesik. Így a szülők a fogzásnak tudhatják be azokat a tüneteket is, melyek valójában az immunrendszer válaszreakciói a szervezetbe bejutó kórokozókra. Ennek sajnos veszélyei is vannak, hiszen ha „betudják” a fogzásnak a tüneteket, és nem kezelik megfelelően az esetleges fertőzéseket, akár súlyos szövődményeket is kockáztathatnak.

Más tünetekre is figyeljünk fogzáskor

Különösen akkor érdemes odafigyelni a kisbabára, ha azon tünetek mellé, amelyeket a fogzásnak tulajdonítunk, egyéb jelek is társulnak. Ezek közé tartozik például a hasmenés, a súlyos étvágytalanság, a bőrön jelentkező kiütések, a köhögés vagy a hányás. Ilyenkor mindenképpen keressük fel a gyermekorvost.

Ennek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogzás egyes kisbabáknál hőemelkedéssel járhat együtt, de ez soha nem 37,5 foknál magasabb, és nem jár együtt egyéb, betegségekhez köthető tünetekkel, a fogzás jellegzetes jegyeivel, például a nyáladzással, a duzzadt, érzékeny, kipirosodott ínnyel, az ökölrágcsálással viszont igen.


close