D-vitamin megfelelő adagolása

Orvos válaszol rovat
A véleményét kérném D-vitamin adagolással kapcsolatban. Lányom 5 hónapos, anyatejet eszik és gyermekorvosa szerint napi 1 csepp Vigantolt kell kapnia.

A gyereket az orvossal történt összekülönbözés (köldök sérv, sokat bukott és szerinte ez semmi problémát nem jelent) miatt magánrendelésre is elvittük, másik orvoshoz. Az ő véleménye vérvétel után vérszegénység, D-vitamin hiány. Javaslata napi 4 csepp Vigantol.

Két hete a gyerekorvos, akit tájékoztattunk az emelt adagú D-vitamin szedésről, azt mondta a lányunk feje gyorsan csontosodik és ez nem jó, mivel ennek később kellene történnie. Újra vissza a magánrendelésre ahol újabb vérvétel után még mindig alacsony D-vitamin szint miatt továbbra is a korábbi 4 cseppes adagot írták fel. Melyik orvosnak a véleménye a jó? Illetve mi a D-vitamin helyes adagolása az esetünkben?
2012. 10. 27. | 19:51

Mindenekelőtt azt tanácsolom, hogy keressenek egy olyan orvost, akiben megbíznak, vagy merjék rábízni jelenlegi orvosukra kislányukat. Egy orvos és család között a legfontosabb a bizalom mindenki, de legfőbbképpen a gyermek érdekében. Nem jó egy gyermekkel sok orvoshoz rohangálni, sok orvos között elvész a gyermek.

Az orvosnak is rossz ez, hiszen Ő évekig azért tanult, tanul, hogy segítsen a gyermekeknek – többek között az Önök gyermekének is. Ugyanakkor ha egy ilyen egyszerű kérdésben sincs meg a bizalom, mi lesz ha gyermeküknek mondjuk mandulagyulladása, tüdőgyulladása lesz?

A háziorvosuknak igaza van, a D–vitamin adagja napi 1 csepp Vigantol. Ha a kicsi kutacsa nagyobb lenne, akkor 2 csepp. Abban is igazat adok orvosuknak, hogy kicsi kutacs esetén tényleg nem tanácsos több D-vitamint adni az idő előtti csontosodás lehetősége miatt. Ugyanakkor azt is hozzátenném, hogy 3 és 6 hónapos kor között a vérszegénység természetes dolog, ezt trimenon vérszegénységnek hívjuk, ebben a periódusban a gyermek vörösvértestjei átállnak a magzati működésről a anyaméhen kívüli csecsemő életre és ennek természetes következménye a vérszegénység. Elnézését kérem a bevezető véleményemért, a segítő szándék és a sok éves tapasztalatom vezérelt. Mielőbbi megnyugvást kívánok Önöknek.

Orvosszakértő 2012. 10. 28. | 17:34
close