Oltási rend

Gyermekeinknek egészségük érdekében születésüktől kezdve számos kötelező oltáson kell átesniük. Ezek mellett vannak olyan ajánlott védőoltások is, amelyek segítségével súlyos betegségek, illetve azok komoly szövődményei kerülhetők el.

Az alábbiakban a Magyarországon kötelező védőoltásokról, a segítségükkel elkerülhető betegségekről, beadásuk időpontjáról olvashat részletes információkat.

Kötelező védőoltások

BCG: Az első oltás, amellyel a csecsemő még minden valószínűség szerint a szülészeti intézményben találkozik. 0-6 hónapos csecsemőknek kötelező beadni, a tuberkolózis ellen véd.

DTPa+IPV+Hib: a kombinált védőoltást 2, 3 és 4 hónapos korában kapja a csecsemő, diftéria tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás és a hameophilus influenza baktérium ellen véd. 18 hónapos korban újra ismételni kell, majd 6 éves korban az oltás DTPa+IPV részét kapja meg a gyermek. 11 évesen dTap néven újabb ismétlés következik.

MMR: 15 hónapos korban kerül sor az MMR oltásra, amely mumpsz, kanyaró és rózsahímlő ellen fejti ki hatását. 11 évesen, az általános iskola 6. osztályában kerül sor az oltás ismétlésére.

Hepatitis B: 13 évesen a fertőző májgyulladás ellen kapnak oltást a gyerekek.

Ingyenes, de nem kötelező védőoltás

PCV-7: 2, 15 és 18 hónapos korban kaphatja meg a csecsemő ezt az oltást, amely nem kötelező ugyan, de a kötelező oltásokhoz hasonlóan ingyenesen igénybe vehető. A Pneumococcus baktérium ellen nyújt védelmet, amely tüdőgyulladást, középfülgyulladást, agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozhat.

Elérhető védőoltások

Rotavírus: a hasmenéses vírus ellen vakcina szájon át adható, ideális esetben 2 hónapos korában kapja először a csecsemő, majd 3 és 4 hónapos korban ismétlés következik. Az utolsó adagot 6 hónapos korig be kell adni.

Bárányhimlő: az oltást 16, majd 18 hónapos korban kaphatja a gyermek (a szülők kérésére 12 hónapos kortól adható.

Meningococcus C: 6 hetes kortól adható, de ideálisan 3, majd 5 hónaposan kapja a csecsemő. Serdülőkorban is beadható, ha szükség van rá.

Kullancs encephalitis: a vöröshasú kullancsok terjesztette vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás, ellen véd. 12 hónapos kortól bármikor adható, általában a tavaszi időszakban kerül sor rá.
Influenza: az influenza elleni oltások 6 hónapos kortól adhatóak, különösen azoknak a gyermekeknek javasolják, akik közösségbe járnak.

Human papilloma: 9 éves kortól adható a méhnyakrák ellen ez az oltás.

Hepatitis A: 12 hónapos kortól javallott azoknak a csecsemőknek, akik sok időt töltenek déli országokban, vagy egyéb módon vannak kitéve a Hepatitis A vírusnak.

További, ajánlott tartalmaink: Védőoltások az első félévében, Védőoltások két éves korig, Védőoltások utáni láz


close