A pelenkadermatitisz kezelése

A pelenkadermatitisz kezelését a legtöbb anyuka előbb-utóbb kénytelen megtanulni, mert szinte minden gyermeknél előfordul legalább egyszer élete során. A betegség maga nem más, mint egyfajta bőrgyulladás, mely a pelenkával közvetlenül érintkező bőrfelületeken alakul ki.

A következőkben eláruljuk, hogyan kell kezelni a pelenkadermatitiszt, és milyen pelenkázási praktikákat kell alkalmazni, ha a csecsemő ezzel a problémával küzd, vagy csak meg akarjuk előzni ezt a kellemetlen betegséget.

A pelenkadermatitisz okai

A pelenkadermatitisz kialakulásában szerepet játszanak a bőrfelülettel érintkező széklet és vizelet enzimeinek káros hatásai, a bőr kidörzsölése, valamint allergiás reakció és gombás fertőzés is. Ha a csecsemő bőrén hámhiányos terület van, nagyobb eséllyel jelentkezik pelenkadermatitisz, továbbá a nyári kánikula is elősegíti kialakulását. Jellemző tünet a csecsemő nemi szerve és végbélnyílása környéki bőr pirossága, hámlása, ödémája. A betegség leggyakrabban a babák 6-12 hónapos korában fordul elő.

A pelenkadermatitis kezelése, megelőzése

A pelenkadermatitisz megelőzhető a baba bőrének levegőztetésével, a gyakori (de nem túlságosan sűrű) pelenkacserével, jó nedvszívó képességű pelenka használatával. A pelenkát napközben 3 óránként, éjszaka legalább egyszer cseréljük le. Fontos, hogy a kicsi bőrét mindig gondosan tisztítsuk le, szárazon tartásához pedig alkalmazzunk bőrvédő krémeket. Lány gyermekeknél a nemi szerv környékének törlése mindig fentről lefelé történjen, a végbélnyílás irányába. A durva mozdulatokat kerüljük, a bőrt nem szabad dörzsölni, inkább csak itassuk fel róla a vizet. Kerüljük a hintőpor, vagy más irritáló anyagok használatát. Cink és kamilla tartalmú popsikenőcs hatására megnyugszik a baba bőre, és száraz marad. Gombás fertőzés esetén speciálisan erre a célra kifejlesztett kenőcsöt használjunk.

Ha a pelenkadermatitisz kezelése 3-4 nap alatt nem vezet eredményre, forduljunk orvoshoz. Amennyiben a tünetek még enyhék (néhány kiütés jelentkezik csak), eredményre vezethet a kétóránkénti pelenkacsere, de ha huzamosabb ideig fennáll a bőrgyulladás, gombás fertőzés is lehet a vége. Pelenkadermatitiszt okozhat a pelenka márkájának váltása is, ebben az esetben kézenfekvő, hogy vissza kell térni az eredeti típusra.


close