Védőoltások az első félévben

Az oltási rend vagy oltási naptár tulajdonképpen azt a sorrendet jelenti, amely alapján a csecsemőt, gyermekeket be kell (vagy be javasolt) oltani. Az oltási rend országonként eltérő lehet, szerepelnek benne a javasolt és kötelező oltások, valamint a dózisok is.

Az oltási napló születéstől egészen kamaszkorig tartalmazza az adott ország kötelező és javasolt, szabadon választható védőoltásait, de előfordulhat az is, hogy külön oltási rend vonatkozik a felnőttekre is – ezt például akkor veszik figyelembe, ha külföldre utazik valaki, ahol sok a fertőző betegség.

A védőoltásokban lévő ellenanyagok vagy legyengített kórokozók pontos mennyisége, vagyis a védőoltások dózisa is az oltási rendben meghatározott.

Tuberkolózis védőoltás

A legelső oltás, amit a babák megkapnak, általában a születés utáni néhány napban, még a kórházban, a BCG, vagyis a tuberkulózis elleni vakcina. Ezt a vállba kapják a kicsik. Az oltás helye néhány héten belül kipirosodhat, kisebesedhet, akár váladékozni is kezdhet, ez általában teljesen normális jelenség, és a seb nagyjából hat hónapos korra egy alig látható heggé halványulhat. Ha a heg nem látható, újraoltásra lehet szükség.

Védőoltások 2 hónapos korban

Két hónapos korban több oltást is kap a csecsemő, egyrészt a DPT-t (di-per-te), mely egy három betegség ellen védő kombinált vakcina, és a torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz fertőzések ellen biztosít védelmet. Szintén ekkor kapja meg a járványos gyermekbénulás, vagyis a poliomielitisz elleni (IPV), valamint az agyhártyagyulladás elleni oltást (HIB). Ezeket az oltásokat a harmadik és a negyedik hónapban megismétlik.

Két hónapos korban kapják meg a kisbabák a tüdőgyulladás elleni egyik védőoltást is (PCV-13). A választható oltások közül az első fél évben két oltástípust kaphatnak meg a gyermekek, egyrészt a rotavírus ellenit (2, 3, illetve 4 hónapos korban), valamint a járványos agyhártyagyulladás, vagyis a meningococcus ellenit.

Ezeket az oltásokat bizonyos betöltött életkorok között ajánlott beadni, a házi gyermekorvos a szülőkkel egyeztetve választhatja ki a legideálisabb időpontot.


close